Demon Hunter’ın da gelmesiyle şenlenen Hearthstone’un yeni eklentisi Ashes of Outland’de, nerf’ler sonrası dikkate değer kartları inceliyoruz.
Yine bir başka Hearthstone eklentisi incelemesinde birlikteyiz, sevgili okur. SaniyedeKare’nin başlangıcından bu yana hemen her Hearthstone incelemesinde kanımca öne çıkan kartları, “yatırım tavsiyesi olmayacak şekilde” biraz konuşuyoruz. 7 Nisan’da oyuna gelen yeni eklenti Ashes of Outland de bundan muaf olmayacak tabi ki.
Yalnız bu sefer yazının düzeninde önemli bir değişiklik yapmam gerek. Çünkü Ashes of Outland, Hearthstone tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, oyunun 9 hero’luk havuzuna bir yenisini, Demon Hunter’ı ekledi. Bu yeni hero için bir grup kartı “Initiate Set”, yani giriş seti adı altında bütün oyunculara bedava verdiler; diğer hero’ların “basic set” kartlarıyla aynı hesapta. Bir kere bu kartları Ashes of Outland’in dışında sayıyor ve onlardan burada bahsetmiyorum. Bunu yapmamın bir diğer önemli sebebiyse, son dönemde Hearthstone’da ranked ladder’da biraz bile zaman geçirmiş insanların bileceği üzere, Demon Hunter’ın gümbür gümbür gelerek uzun süre rakiplerimizin yaklaşık %90’ını oluşturmasıydı. Bir değil İKİ koca nerf dalgasından sonra şimdi bu durum yavaş yavaş düzelmekte, ama yine de Demon Hunter, ladder’da dikkat etmeniz ve deck’lerinizi ona karşı “tech” etmeniz gereken bir güç olarak duruyor.
Initiate Set’i bir kenara bıraksak dahi, diğer hero’larla aşık atabilsin diye Demon Hunter’a bu sette biraz kıyak geçilmiş olduğunu görmemek mümkün değil. Bu nedenle Ashes of Outland’in Demon Hunter kartlarını da oldukça ince eleyip sık dokuyarak buraya yerleştirdim. Aksi takdirde incelemenin tamamı Demon Hunter kartlarından bahsediyor olacaktı.
Neyse, işimize koyulalım.
Skull of Gul’dan
Nerf öncesi 5 mana olan bu kart, Demon Hunter’ın “Outcast” keyword’üne sahip. Elinizde en sağda veya en solda iken bu kartı oynarsanız üç kart çekmekle kalmayıp, çektiğiniz her kartın mana’sını 3 düşürmüş oluyorsunuz. Kaba bir matematikle, eğer Outcast’i çalıştırabilirseniz bu kartın mana cost’u -3 oluyor. Evet, yanlış duymadınız. Bu kartı oynayarak yuvarlak hesapla hiç yoktan 3 mana kazanabilirsiniz. Ufak tefek avantajların yuvarlanarak çığ olduğu bir oyun olan Hearthstone’da, böyle büyük bir avantaj hiç gözardı edilecek gibi değil.
Nitekim gözardı edilemedi ki, bu kart nerf’lendi. Buna rağmen hala ladder’da bu kartın gücünü sık sık görmek mümkün.
Priestess of Fury
Ragnaros the Firelord desem, “eski okul” HS’çiler daha fazla okumadan bir sonraki karta geçeceklerdir. Ama durun, Priestess of Fury, kağıt üstünde Ragnaros’tan da daha iyi, çünkü 6 damajı düşmanlar arasında dağıtıyor. Az canı kalmış bir rakip board’la mı karşı karşıyasınız? Priestess bu board’u temizlemenize yardım edebilir. Boş bir board’a mı oynuyorsunuz? Rakibinizin can totaline büyük bir tehdit oluşturacaktır. Oynandığı anda rakibiniz tarafından temizlenme önceliği olan bir “yalancı taunt” olarak da görebileceğimiz Priestess, nerf dalgalarından yara almadan kurtularak Demon Hunter deck’lerinin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
Glowfly Swarm
Daha önceki incelemelerimde de bu tarz “build-around” kartlara değinmiştik; bu kartlar oynandığında öyle bir güç dengesi değişimi sunuyor ki, oyunculara deck’lerini bu kartları çalıştırma üzerine kurma konusunda inisiyatif veriyorlar. Glowfly Swarm da bu kartlardan biri.
Spell Druid isimli yepyeni bir arketip ortaya çıkmasına sebep olan Glowfly Swarm, belki de Hearthstone’un kendisi kadar eski bir arketip olan Token Druid’e yeni bir hava katmış durumda. Power of the Wild, Savage Roar gibi kartlarla gazlanabilecek bir board dolusu 2/2, hafife alınmaması gereken bir tehdit.
Fungal Fortunes
Spell Druid’in bir başka köşetaşı. Sadece 2 mana’ya 3 adet spell çekmenizi ve elinizi genişleterek hemen ardından da yukarda bahsettiğim Glowfly Swarm ile rakibiniz üzerinde baskı kurmanızı sağlıyor. Mage’in The Witchwood dönemi kartlarından Book of Specters’a oldukça yakın bir efekti olduğunu söylemek mümkün. O dönemde de Book’un kart avantaj gücünü kullanan kayda değer Mage deck’leri ortaya çıkmıştı; bu yüzden Fungal Fortunes’un günümüz metasına etkisi çok şaşırtıcı değil.
Scavenger’s Ingenuity
Her ne kadar bu listede yer bulamasalar da, Ashes of Outland’in bir başka getirisi olan Prime kartlarından Hunter için olanı Zixor, Apex Predator için gibi görünen bu kart, Zixor’u kullanmayan deck’ler için bile bir vazgeçilmez oldu desem yalan olmaz sanırım. Verdiği +3/+3 özellikle Rush özelliği olan Beast’leri vuruyorsanız korkunç bir tempo değişimine sebep olabiliyor. Ama diyelim ki o olmadı, yere bir 5/6 Phase Stalker atmak da hiç fena değil hani.
Bir zamanlar 4 mana’ya 4/5 oynadığımızda “voov kazandık oyunu” diye aklımızı yitirdiğimiz bir oyun olan Hearthstone, 2 mana’ya 5/6’lar oynadığımız bir oyuna evrildi. Ne ara oldu lan bu? (Ufak not: Diren’in sonradan düzelttiği üzere, aslında 5/6’mızı oynarken verdiğimiz total mana 4, ama 2 mana diyince daha sansasyonel oluyor eheh.)
Evocation
Hah, bir power creep örneği de burda. Evet, bu bir Legendary spell, yani deck’inizde sadece bir tane olabiliyor. Ama sadece 1 mana’ya bütün elinizi o turn oynanabilecek spell’lerle doldurmak demek, son dönemde Hearthstone’un eleştirilerinden biri olan “rastgeleliğe fazla dayanması” ilkesini saçmasapan bir düzeye taşımak demek.
Örneğin agresif bir deck ile Spell Mage’e karşısınız diyelim. Rakibiniz şimdiye kadarki bütün tehditlerinizi birer birer savuşturmayı başarmış ve elinde tek bir kart kalmış. Buna güvenerek siz de son tehditlerinizi oynuyorsunuz ve diyorsunuz ki “bitti artık bu oyun”. Rakibinizin elindeki son kart Evocation: Ve artık elinde Blizzard mı dersin, Flamestrike mı dersin, sizin son akınınızı da durdurabilecek onlarca cevaptan en az biri bulunuyor. Gg.
Deep Freeze
Freezing Potion ve iki adet Water Elemental’ın tek bir karta sığdırılmış hali. Böyle söyleyince çok heyecan vermiyor değil mi? Ama Mage’in elinde artık spell’lerini bedavaya oynamalarını sağlayan birtakım kartları var; yani bu kartı sıfır mana’ya oynama ihtimaliniz var. Şimdi heyecanlandınız değil mi? Heyecanlanmalısınız da. Çünkü bu kart, aggro deck’lerin bu kart rotasyonunda henüz hiçbir cevabı olmadığı bir tempo değişimi sunuyor. 8 mana’ya kadar sağ kalabilirseniz Mage olarak oyunu kazandınız demektir. Hatta 8’e kadar beklemeseniz de olur, eğer elinizde bir Dragoncaster varsa, 6’ya kadar sağ kalsanız o da yeter!
Renew
Yine çok basit görünen, ancak korkunç güçlü olan bir kart. Renew’un sadece bir mana’ya sağladığı 3 can bazen kendi başına bile aggro’ya karşı yaşamla ölüm arasındaki ince çizgi olabilirken, ayrıca bir de yeni bir spell keşfettirmesi oyunu tamamen sizin tarafınıza döndürebilir. Renew’dan Renew çekebilirsiniz örneğin. Ya da tam o anda ihtiyacınız olan başka bir spell’i arıyor olabilirsiniz; misal hepsinin canı 2 olan bir board’a karşıysanız Holy Nova? Renew, çok yönlü bir sağ kalma aracı, ve canımız ciğerimiz Priest’in eski gücüne kavuşması için ihtiyacı olan şeylerden biri.
Bu karta bayıldığımı söylemiş miydim?
Sethekk Veilweaver
Yine eski HS’çilere sesleniyorum: Lyra the Sunshard. Evet, artık bildiğimiz (ve korktuğumuz) Lyra bir epic; yani deck’inize iki adet Lyra koyabilirsiniz! İşte Lyra’nın döneminden Ashes of Outland’e Hearthstone’un yaşadığı power creep’in bir başka ayaklı kanıtı. Un’goro döneminde Sethekk Veilweaver basılsaydı, Priest en yakın rakibine %10 winrate takarak bir numaralı hero olurdu. Ancak şimdi Sethekk bile yeterli değil bunun için. Yine de bu kart yarattığı değer ile rakibiniz için bir yalancı taunt olacak, sizin içinse belki de zor durumlardan bir kaçış. Ne de olsa HS artık bir “rastgele kart şenliği” değil mi?
Shadowjeweler Hanar
Ashes of Outland sonrası bir üçüncü nerf gelecekse, kanımca ilk vurulacak kart bu olacaktır. Özellikle Demon Hunter’ın yavaşlatılması ile tekrar su yüzüne çıkan Galakrond Rogue’un winrate’ine inanılmaz katkıda bulunan (yine HSReplay’deki istatistikleri kaynak olarak vereceğim) Shadowjeweler Hanar, arka arkaya bir dolu secret oynamanıza ve rakibinizin beyninden geriye ne kalmışsa onu da tamamen yakmanıza ve kulaklarından akıtmanıza sebebiyet veriyor. Herhangi bir başka hero secret’ını bu sayede elde edebildiğiniz için o anda ihtiyacınız olan secret’ları seçmek de oldukça kolay. Hanar’ın bana karşı oynandığı birçok sefer, rakip hero’nun etrafındaki sayısız ve rengarenk soru işaretlerine bakıp uzun süre “Ne yapsam acaba?” diye düşündüm, ve eğer doğrudan oyunu kapatmaya karar vermediysem de bütün o secret’ları göz önünde bulunduramayacağım için oyunu mağara adamı gibi oynamaya devam ettim. E haliyle bu da o oyunların hepsini kaybetmeme sebep oldu. Çok iyi bir HS oyuncusu olmamakla beraber, kalburüstü olduğumu düşünüyor, ve Shadowjeweler Hanar’ın pek….adaletli bir kart olmadığı fikrimi belirtmek istiyorum.
Blizzard! Duy beni! Nerf’leyelim şu kartı.