FIFA 19 piyasaya çıkalı neredeyse iki ay oldu. Oyuna çıkar çıkmaz sahip olsam da aceleye getirilmiş bir FIFA 19 incelemesi yazmak yerine biraz daha oyunda vakit geçirdikten sonra bu incelemeyi yazmaya karar verdim. Oyunun ilk piyasaya çıktığındaki haliyle şu anki hali arasında bazı farklar da var. Dolayısıyla bu inceleme oyunun ilk piyasaya çıktığında var olan sorunları içermiyor.
Öncelikle söylemek isterim ki FIFA 18’i oynamadım. En son FIFA 17’de oldukça çok vakit geçirdim. Dolayısıyla bu incelemeyi de FIFA 19’un serinin önceki oyunları ile karşılaştırılması üzerine kurgulamadım. Ayrıca şimdiye kadar oyunda öğrendiğim ve kendi oyunuma etki ettiğini düşündüğüm bazı tüyoları da bu yazıda paylaşacağım.
FIFA 19 Genel Bakış ve Yenilikler
FIFA 19’un en önemli yeniliği bence bu sene -sonunda- Şampiyonlar Ligi lisansını alabilmiş olmaları. Bunu uzun zamandır yapmayı istiyor olacaklar ki, Şampiyonlar Ligi etkisini oyunun hemen her köşesinde (tek kişilik oyun modları, özel oyuncu kartları ve Şampiyonlar Ligi’ne özel bir oyun modu vb.) görüyoruz.
Oynayışa dair ilk dikkatimi çeken şey ise top kontrolü ve pas aldığınızda topa ilk dokunuşun (first touch) önemi oldu. Elbette ki bu her zaman önemliydi, ancak artık FIFA bu konuda gözümüzün yaşına bakmıyor ve karşı takımın oyuncuları zayıf bir kontrolde topu önünüzden alıveriyor. Kısacası topu bir oyuncudan diğerine aktarmak için artık sadece pas atmak yeterli değil. Pas atacağınız oyuncunun konumu, koşusu ve hızına ek olarak, pası alacak oyuncunun kontrollünü ayarlamak da bir elzem. Genel olarak pası alacak oyuncunun kontrolü size geçtikten sonra topu önünüze doğru açmak veya daha yakın bir kontrol sağlamak arasındaki kararı her pas için vermeniz gerekiyor. Kumanda (kol?) ile oynayan bilgisayar oyuncuları ve konsol oyuncuları için pası alma anında R1 (hızlı koşu) ve L1 (kontrol veya yavaş koşu) sırasıyla bu işlevleri görüyor. Son olarak şunu da belirtelim ki bu konuda FIFA’nın sunduğu eğitim modları oldukça başarısız. O yüzden gerekli kontrolleri öğrenip bol bol hata yapmaktan başka çareniz maalesef yok.
Yeniliklerden bahsetmişken, geçtiğimiz günlerde FIFA’ya Title Update #4 ismi altında bazı yeni güncellemeler geldi. Bence bu güncellemeler oldukça yerinde ve özellikle rekabeti seven online oyuncuları korumaya yönelik. Bu güncellemelerin notlarını şuradan okuyabilirsiniz. İlk olarak, savunma yaparken bizim anlık olarak kontrol etmediğimiz oyuncuların oyuna müdahalesi değişmiş görünüyor. Eskiden yapay zekânın da yardımıyla daha akılcı bir şekilde savunma yapan pasif oyuncular, özellikle savunması çok iyi olmayanlar için adeta haksız bir destek sağlıyordu. Şimdi bunun ortadan kalktığı ve bizlere aktif olarak savunma yapmak için daha çok iş düştüğü görülüyor. İkinci olarak savunma yaparken topu kapmak için müdahale etmenin zamanlaması artık çok daha hassas. Tabiri caizse eskiden durum biraz daha “şimdi ben topu kapma tuşuna basayım, adam önümden geçerken alıveririm” iken, şimdi “işte adamı öyle … geçerler Kamilciğim” olmuş. Son olarak, sürekli olarak ve maç boyunca baskı yapan oyuncuların yeterince yorulmaması sorunu giderilmiş. NE? Peki bunu oyun piyasaya çıktığından iki ay sonra mı yapmak aklınıza geldi?

Doğukan: Skora dikkat. O altı golün üçünü bu glitch’i kullanarak attılar.
Pası verdik ama nasıl gol atacağız?
FIFA 19’da karşıma çıkan başka bir değişiklik de şut kontrolünün değişmeye başlaması oldu. Üzülmeyin, önceki oyunlardan alıştığımız şekilde şut tuşuna basılı tutarak şutumuzun hızını ayarlıyor ve topu filelere zımbalamaya çalışıyoruz. Ancak FIFA daha rekabetçi ve ileri seviyedeki oyuncularına ödül/ceza sistemi içeren yeni bir şut kontrolü de sunuyor. Bu sistem şut tuşuna doğru zamanda peş peşe iki kez basarak çalışıyor. Oyunda bu sisteme zamanlamalı bitiricilik (timed finishing) deniyor. Özetle şut tuşuna ilk kez şut çekmeye karar verdiğiniz anda, ikinci kez ise oyuncunun tam olarak topa dokunacağı anda basmanız gerekiyor. Uyarımızı şimdiden yapalım bunu başarılı şekilde yapmak oldukça zor. Alışkın olmayanlar için bu şutlar genellikle hüsranla sonuçlanıyor ve şutunuzun adeta bir “çorap” gibi gitmesini sağlıyor. Yine de bu konuda kendini geliştirmek isteyen oyuncular için FIFA bazı göstergeler koymuş. Bu göstergeleri maç esnasında oyunu durdurarak Antrenör (Trainer) ekranından açıp kapatabilirsiniz.

Ha bir de penaltı kontrolleri var ki mükemmel penaltıları kullanmaya alışana kadar benim gibi oyuncuları delirtiyor. Özetle penaltı vuruşunun yönünü oyuncumuz topa koşarken ayarlamak en iyi sonuçları veriyor (bunun sebebini hemen aşağıda açıklıyorum) ancak bunu bu kısa sürede hatasız başarabilmek başlarda oldukça zorlayıcı. Bu konuda antrenman yaparak ustalaşmak, özellikle rekabetin yüksek olduğu online oyun modlarında penaltı kaçırıp çıldırmamanız açısından oldukça önemli. Ayrıca bu yeni kontroller ve gerçeklik penaltıyı kurtaracak taraf iseniz size de tahmin ettiğinizin ötesinde oldukça büyük bir avantaj sağlıyor. Penaltıyı kullanacak oyuncu, topun başında koşuya başlamadan önce kumanda ile kontrol edilen yöne doğru bakıyor ve başını hafifçe döndürüyor. Eğer ki penaltıyı kullanacak rakibiniz, topun yönünü koşu sırasında ayarlamazsa (yani önceden ayarlarsa), bu yönü oyuncunun başının ne tarafa döndüğünü takip ederek anlayabilirsiniz. Orta seviyenin üstlerine kadar neredeyse tüm oyuncuların bunu yaptığını düşünürsek, savunacağınız penaltıların çok büyük bir kısmını bu şekilde kurtarabilirsiniz. Bu taktik şu video’da güzel bir şekilde anlatılmış.
FIFA Ultimate Team – FUT
Bahsettiğim gibi rekabeti seven oyuncuların en çok merakla beklediği modlardan birisi buydu. Bu oyun moduna bir ülke seçerek başlamanız isteniyor. Bu seçim her ne kadar bağlayıcı olmasa da o ülkenin vatandaşı olan veya liglerinde oynayan oyuncuların kartlarının paketlerden çıkması daha yüksek ihtimalli oluyor. Bu her ne kadar uzun vadede çok etkili olmayacak bir seçim gibi görünse de işin aslı pek öyle değil. Örneğin İspanya, 378 adet ile en çok altın karta sahip olan ülke. Bu durum da takımınızı geliştirirken yüksek kimyaya sahip oyuncu sayısını arttırdığı gibi transfer bedellerini ise düşürüyor.
İskender Avcı’nın Hikayesi – The Journey: Champions
FIFA’nin 2017’den itibaren takip ettiğimiz hikaye modunda bu sene son kez Alex Hunter (bundan sonra İskender Avcı olarak hitap edeceğim) ile oynuyoruz. Oyun moduna başladığınızda, önceki serileri takip etmeyen oyuncular için bir sinematik ile ilk iki senenin özetini izliyoruz ve daha sonra dedemizle (dede?) ilk maçımıza çıkıyoruz. Bu oyun modu, hikayeyi Danny Williams ve kız kardeşimiz Kim Hunter’ın da kariyerlerine tanıklık ederek (ve yer yer oynayarak) takip etmemizi sağlıyor. Twitch kanalımızda ara ara bu oyun modunu sevgili takipçilerimizle oynuyoruz. Ayrıca bu yayınları da bolümler halinde YouTube kanalımızda oluşturduğumuz oynatma listesinde paylaşıyoruz.
Hakemin Şike Yapması ve Son Sözler
Sonuç olarak bugün tartışmasız olarak dünyanın en iyi futbol oyunu olarak kabul edilen bu oyun hakkındaki görüşlerimi iki aylık bir oynama surecinin ardından bu FIFA 19 incelemesi ile aktardım. Bütün bu yazdıklarıma ek olarak tüm FIFA serilerinde gördüğümüz “scripting” (yani oyunun geriye düşen ve kötü olan takım lehinde oyun dinamiklerini değiştirmesi durumu) yine hat safhada. İskender Avcı bu durumdan etkilenmese de özellikle online modlarda ilk yarıyı çok üstün bir şekilde 2-0 önde kapatmanızın ardından oyuncularınız devre arasında çeşitli ruh ve sinir hastalıklarına yakalanabiliyor.
Doğukan: Birkaç örnek daha eklemek istedim. Eğer “kaybedeceğiniz” bir maç oynuyorsanız kaleciyle karşı karşıya kalan adamlarınızın şutları uzaylaması, savunma oyuncularınızın bir anda futbol kariyerlerini tamamen unutup hayatları boyu simitçilik yapmışlarcasına savunma düzenini katletmeleri, topun rakip takımın ayağına yapışması ve ne yaparsanız yapın alamayışınız vb. Ha bu arada, aynı şeyler sizin lehinize aktifleştiği zaman da bunu rahatlıkla anlayabilmeniz. Scripting’i bu denli yüzünüze vuran başka bir FIFA olmadı!
Sonuç olarak siz de geçen 90 dakikanın ardından ekrandaki 2-3 mağlubiyetinizi gösteren skora bakıp “bu da mi gol değil!?” diye bağırırken elinizdeki kumandayı ekrana fırlatmak isterseniz, YAPMAYIN. Gelin yayınlarımızdan birine konuk olun ve beraber Roket Ligi (Rocket League) oynayalım, hem o da futbol oyunu.