Yine bir başka Hearthstone eklentisi düştü, yine SaniyedeKare olarak gözümüze çarpan, “yatırım tavsiyesi olmayan” kartları listeledik.

Hearthstone’un bilmem kaç numaralı eklentisi Descent of Dragons, Aralık ortasında oyuna bomba gibi düşerek bir ay öncesinin sağlam metasını kazıyıp geçti. Bütün oyunculara bedava (evet, bedava! Blizzard’cım, iyisin değil mi? Sen yapmazdın böyle şeyler?!) verilen legendary Galakrond kartları, “E.V.I.L hero”‘ların (yani Priest, Warrior, Warlock, Rogue ve Shaman) güçlerine güç katarken, ejderhaların çoğu da iyilerin tarafında (Hunter, Druid, Paladin ve Mage) yerlerini aldı. Peki yeni eklentide iyiler mi, yoksa kötüler mi ağır basıyor? Eh, bunu görmek için HSReplay‘in meta raporundaki en başarılı birkaç deck’e bakmak yeterli olacaktır.. An itibariyle iyiler savaşı kaybetmiş gibi…

Yepyeni deck’lerin boy göstermeye başladığı ladder’da özellikle ilk iki hafta terör estiren Shaman, çok kısa zaman içinde nerf’lendi, ve böylece meta kovanına bir çomak daha sokulmuş oldu. Bu nerf’lerden ve metadaki etkilerinden de aşağıda yeri geldikçe bahsedeceğim. Ancak, her yeni Hearthstone eklentisinde listelerimize başlamadan önce kullandığımız “yatırım tavsiyesi değildir” ibaresini bu sefer biraz daha güçlü bir şekilde yineleyelim; zira çok yakın zamanda bir nerf daha geleceğine dair Dean Ayala’nın bir tweet‘i var.

Yine de bizim gözümüze takılan, bu metanın ve muhtemelen önümüzdeki birkaç ayın “kanseri” olacağını tahmin ettiğimiz kartlara şöyle bir göz atalım.

Galakrond kartları

Descent of Dragons - Galakrond Kartları
Galakrond, Priest, Warrior, Warlock, Rogue ve Shaman için farklı battlecry’lara ve hero power’a sahip olan bir hero kartı. Tıpkı Knights of the Frozen Throne eklentisinde gelen hero kartları gibi çalışıyor, ancak önemli bazı farklılıkları var. Bu farklardan en büyüğü, Galakrond kartınızı oynamadan önce “Invoke” ederek daha güçlü kılabilmeniz (bu açıdan Whispers of  the Old Gods eklentisindeki C’thun’a benzemekte). Örneğin baz battlecry’ı “bir kart çek, o kartın mana’sı sıfır olsun” olan Rogue Galakrond’unu iki kez Invoke ederseniz, iki kart çek’e, dört kez invoke edersenizse dört kart çek’e çıkıyor. Haliyle siz de, Galakrond kartınızı oynamadan ondan en büyük verimi almak için bu invoke kartlarını deck’inize koyuyorsunuz. Ayrıca her invoke edişinizde, Galakrond’un o hero için olan hero power’ını da aktive etmiş oluyorsunuz. Yine Rogue versiyonundan örnek verecek olursak, invoke kartı oynadığınızda, elinize bir adet Lackey veriyor. Ya da Shaman Galakrond’u, Rush’a sahip bir 2/1 summon ediyor.

Bütün Galakrond hero’ları şu ya da bu şekilde şimdiye kadar test edilmişse de, aralarında diğerlerinden çok daha iyi olduğu aşikar olanlar var. Örneğin Warrior ve Shaman Galakrond’ları, hero power’ları ve battlecry’ları açısından diğer Galakrond kartlarından birkaç gömlek daha üstün. Özellikle Shaman Galakrond’u, eklenti ilk çıktığı dönemde o denli güçlüydü ki, Galakrond Shaman deck’i bir ara %60 winrate’e ulaşmıştı; haliyle nerf çekici üstlerine oldukça sert biçimde indi. Buna rağmen Shaman Galakrond’u hala ladder’da bol bol karşılaşabileceğiniz güçte bir deck.

Galakrond’lardan bahsetmişken, bir şeref ödülünü de canımız cananımız Priest’e verilmiş olan Galakrond alıyor. Zaten diğer hero’lara kıyasla “berbat” olarak bile nitelendirilmeyecek bir Classic sete sahip olan Priest, Descent of Dragons’da da Blizzard’dan sadece orta parmağı almış durumda. Priest Galakrond’unun hero power’ı elinize rastgele bir Priest minion’ı veriyor. Her ne kadar bu kağıt üstünde bedavaya kart avantajı gibi görünse de, Galakrond Priest’i oynayan herkes kısa zamanda fark ediyor ki rastgele bir Priest minion’ı genellikle…çöpten biraz daha hallice. Ah be Priest’im. Bu eklentide de sensiziz.

Kronx Dragonhoof

descent of dragons, kronx dragonhoof
Kronx, Galakrond’unuzu deck’inizden çekmenizi sağlıyor. Eğer Galakrond’u zaten oynadıysanız, Kronx akıl yitiren bir battlecry’a sahip oluyor. “Devastation” adı verilen bu güç, dört farklı efektten birini seçmenize olanak sağlıyor, ve her seçenek o kadar güçlü ki! Biri rakip hero’ya 5 vur, kendi hero’na 5 can ver, veya board’unuzdaki minion’lara +2/+2 ver, veya tüm board’a 5 vur, ve son olarak 8/8’lik bir Dragon Taunt summon et… Kısacası oldukça esnek bir kart olan Kronx Dragonhoof, Descent of Dragons’ın getirdiği yeni Galakrond deck’lerinin olmazsa olmazı bir legendary. Tabii Galakrond kartlarının aksine, bu legendary’nin bedava olmadığını söylemekte fayda var!

Toxic Reinforcements

descent of dragons, toxic reinforcements
Bir süre aradan sonra ladder’ı yine “Face Hunter” dolduran iki karttan birincisi Toxic Reinforcements. Bu agresiften de öte agresif, sadece tüm damajı rakibin kafasına yollamaktan başka bir şey bilmeyen bu deck’i gerçekten hiç özlememiştik. Ama ne yapalım, kart oyunları olduğu sürece agresif deck’ler de varlığını sürdürmeye devam edecek.
Face Hunter, zaten hero power’ını bolca kullanmayı seven bir oyun planına sahipken, Toxic Reinforcements ile bunun için bir inisiyatifleri daha oldu. Leper Gnome’lar, Deathrattle olarak rakip hero’ya 2 vurduğu için, 3 kez hero power’ınızı kullanmanın (yani toplam 6 damage) ödülü olarak hem board’unuza 3 1/1, hem de bir 6 damage daha kazanıyorsunuz. Daha korkuncuysa, büyük Quest’lerin aksine Sidequest’ler legendary değil; yani deck’inizde iki kopya Toxic Reinforcements bulundurabilirsiniz! Kağıt üstünde, sadece iki Toxic Reinforcements ile toplamda rakibinize 24 vurmak mümkün. Ve Face Hunter’ın erişimi olan diğer korkunç (Kill Command gibi) burn büyülerinden bahsetmiyorum bile… Descent of Dragons’ın belki de en çok oynanan kartı olan Toxic Reinforcements’ın, an itibariyle HSReplay’de Face Hunter deck’inin başlangıç elindeki en yüksek winrate’li kartı olması hiç şaşırtıcı değil.

Phase Stalker

descent of dragons, phase stalker
Face Hunter’ın bir başka korkunç opening’i ise Phase Stalker oldu. Deck’inize yerleştirdiğiniz Secret’ları, hero power’ınıza basa basa oynayabilmek hem devasa bir tempo yaratıyor, hem de deck’inizi inceltiyor, ki diğer burn büyülerinizi daha hızlı çekebilesiniz. Dolayısıyla Phase Stalker, Face Hunter rakipleri tarafından bir “yalancı taunt” olarak görülüyor; herkes bir an önce onu board’dan düşürmek isteyecektir. Phase Stalker ile bir adet Secret bile oyuna sürseniz, rakibiniz tempo olarak inanılmaz geriye düşecekken, eğer iki Secret oynayabilirseniz, bu genellikle oyunu kazandınız anlamına geliyor.

Necrium Apothecary

descent of dragons, necrium apothecary
Blizzard, kafan mı iyi Blizzard?! Hearthstone tarihinin en güçlü kartlarından biri olabilecek Necrium Apothecary, Descent of Dragons’ın koleksiyonumuza getirdiği en korkutucu eklemelerden. Bu kartın kendi başına, birçok Deathrattle Rogue arketipi deck ortaya çıkarmış durumda. Bunlardan benim için en sinir bozucu olanı, Anubisath Warbringer isimli, deathrattle’ı elinizdeki tüm kartlara +3/+3 veren kartı oynayan, ve Necrium Apothecary ile bu deathrattle’ı defalarca tetikleyen “Handbuff Rogue”. Bu arkadaşlar bir dolu charge’lı minion’ı ellerinde buff’lıyorlar ve sonra 1 mana 13/13’ü bam diye suratınıza çarpıyorlar. Gg wp.
Hala nerf’lenmemiş olması hayret verici.

Flik Skyshiv

descent of dragons, Flik Skyshiv
Hani Rogue’un Un’Goro döneminde bir kartı vardı, Vilespine Slayer, hatırlar mısınız? Combo: Bir minion’ı yok et. Flik, işte o kartın steroid basmış hali. Evet, bir legendary, ama etkisi o kadar güçlü ki birçok Rogue deck’inde otomatik olarak kendine yer bulmaya başladı bile.
Eğer bir süredir etrafta dolanan Shirvallah Holy Wrath Paladin kombo deck’iyle başınız dertteyse Flik Skyshiv tam aradığınız kart. Shirvallah üzerinde kullanın ve Paladin gözyaşlarıyla yıkanın. Veya can sıkıcı bir taunt’tan mı kurtulmak istiyorsunuz? Örneğin Khartut Defender? Flik’leyin, gitsin.

Dragon’s Pack

descent of dragons, dragons pack
E oha. (dayanamadı)
Bu kart, nerf öncesi Galakrond Shaman’ı saçmalık düzeyine taşıyan kartlardan sadece biri, ve ilk nerf dalgası tarafından vurulmadı! Evet, akıl dışı değil mi? Tek yapmanız gereken iki kez invoke etmek, ve eğer Shaman’sanız, bundan daha kolay bir şey yok (bkz: listedeki bir sonraki kart). Sonra 5 mana’ya iki ade 5/6’nın keyfini sürebilirsiniz.
Rakibiniz kurtlarınızı öldürdü mü? Hiç sorun yok, bir sonraki iki adet daha 5/6’ya ne dersiniz? Veya Electra Stormsurge ile birleştirebilir ve tek turn’de 4 ADET 5/6’ya sahip olabilirsiniz. Kulağınıza biraz fazla güçlü mü geldi?
Çünkü öyle de ondan.

Corrupt Elementalist

descent of dragons, Corrupt Elementalist
Nerf’lerin sillesini yemeden önce bu kart 5 mana idi. Evet, 5 mana’ya bir adet 3/3, ve Shaman Galakrond’unun hero power’ından gelen iki adet rush’lı 2/1. Aa, tabi Quest’inizi bitirdiyseniz, battlecry’ını çiftleyip dört adet 2/1 rush elde edebiliyordunuz. Evet. Haliyle Blizzard bunun biraz haksızlık olduğunu fark etmiş olacak ki, mana gereksinimini bir arttırdı; ancak buna rağmen hala Corrupt Elementalist, Descent of Dragons’ın en güçlü kartlarından biri.
Belki de asıl nerf’lenmesi gereken Shaman Galakrond’unun kendisi…

Scion of Ruin

descent of dragons, Scion of Ruin
Bu arkadaş da Galakrond Warrior deck’inin başarılı olmasının önde gelen sebeplerinden. İki kez invoke ettiyseniz, Scion of Ruin 3 manaya toplam 9/6 gibi saçmasapan bir statline’ına sahip. Tabi bunların her bir 3/2’sinin ayrı rush’ları olması da cabası. Yeni kartlardan olan ve yerdeki bir Dragon’ın kopyasını size veren Dragon Breeder kartından bahsetmiş miydim? Evet, nereye gittiğimi görüyor olmalısınız. Scion of Ruin de nerf’lenmesi elzem olan kartlardan gibi görünüyor.
Kim bilir, belki bir sonraki nerf dalgasından o da nasibini alır da, biraz daha hakkaniyetli bir oyun oynarız (!).

Faceless Corruptor

descent of dragons, Faceless Corruptor
“How about a new eye?”
Böyle giriyor Faceless Corruptor board’a. Kendine transform ettiği minion da tekrarlıyor: “How about a new eye?”. Ne yalan söyleyeyim, ilk duyduğumda “How about a new life?” diyor sanmıştım. Bazıları “new wife” dediği konusunda hemfikir. Kim bilir, belki de öyledir…
Velhasılı bu ses, Descent of Dragons bizimle buluştuğundan beri oyunda en çok duyduğumuz seslerden biri. Zira Faceless Corruptor’ın ortaya çıkardığı tempo değişimi o kadar büyük ki, beşinci turn’e geldiğinizde bazen “N’olur Faceless Corruptor’ın olmasın elinde” diye düşünürken kendinizi bulabilirsiniz. Veya “Keşke elimde Faceless Corruptor’ım olsaydı!” diye. O yüzden “How about a new wife?” dese kaç yazar ki; bu kadar güçlü olduktan sonra.
Ha bu arada, nerf dalgasından önce statline’ı 5/4 idi. Beş. Dört.

Shield of Galakrond

descent of dragons, Shield of Galakrond
Son olarak nötr bir invoke kartı olan Shield of Galakrond’dan bahsetmek istedim. Biraz invoke kartı azlığından da kaynaklı olmakla birlikte, şu an meta’daki tüm Galakrond deck’leri tarafından iki kopya olarak kullanılıyor Shield of Galakrond. Kağıt üstünde “çok da şey” değilmiş gibi, ama invoke’ların Galakrond hero power’ını tetiklediklerini unutmamak lazım! Ayrıca Warrior versiyonu dışındaki tüm Galakrond deck’leri daha midrange veya kontrol tarzında olduğu için, 5 mana’da oynanabilecek, fena statline’ı olmayan bu taunt hiç de fena değil hani.

CDPR ve Dark Souls fanboy'u. Biraz hırslı. 3 yaşında MS-DOS'tan DOOM açıp oynayan; o zamandan bu yana da eline ne geçse oynamış. Adventure türü oyunların neden öldüğünü anlayabilmiş değil. Oysa Myst, Grim Fandango, Monkey Island falan ne güzel oyunlardı... Neden doktora yapmaya çalıştığını bilmiyor.