Hearthstone’un yeni eklentisi Rastakhan’s Rumble ‘ın ilk haftasını yavaş yavaş geride bırakırken, meta’ya en çok etki eden kartlara şöyle bir bakıyoruz.
Twitch yayınlarımızda denk gelmiş olanlar bilecektir; 7 Aralık’ta Hearthstone’un en yeni eklentisi, Rastakhan’s Rumble piyasaya çıktı. 135 kartlık yeni eklentide biz de yeni deck’ler yapmaya çalışarak yeni meta’ya (yeni eklentilerin ilk haftası için bkz: kaos) giriş yaptık. İlk haftasının ardından, Rastakhan’s Rumble ‘ın iyi kartlarına şöyle bir göz atalım dedik. Bunu yaparken kartların altın versiyonlarını kullandık ki bizim gibi “free-to-play”cilerin de görme şansı olsun (zaten öbür türlü pek mümkün değil).
Jan’alai, the Dragonhawk
Yine Twitch yayınımızı izleyenler için şaşırtıcı olmayacak ki, Jan’alai bu listede yer alıyor. İlk deck denememiz olan Odd Mage gelişmiş hero power’ını bol bol kullanmak isteyen ve bitirici olarak da Jan’alai’ı oynamak üzerine kurulu bir plana sahip. Paketin içindeki Ragnaros the Firelord, Odd Mage’i yüksek güç seviyesine çıkarmakla yetmiyor, eğer bir de Zola the Gorgon oynuyorsanız, aynı tempo oyununu bir turn daha yapabilmenize olanak sağlıyor. Bizim oynadığımız Odd Mage daha agresif iken, deck’in başka bir varyasyonunda elemental’lar ve Frost Lich Jaina’nın elemental’lara Lifesteal verme özelliğinden yararlanabilir, Ragnaros’un 8 vurmalarını aynı zamanda bir hero heal’ine dönüştürebilirsiniz.
Pyromaniac
Yine Odd Mage’in güç seviyesini yükselten kartlardan olan Pyromaniac, zaten yukarda anlattığım üzere hero power’ını bol bol kullanmak isteyen bir deck’te bulunmaz kaftan. Hem board kontrol ederken hem de kart çekiyor oluyorsunuz, üstelik 3 manaya 3/4’lük statları da kendi başına hiç fena değil!
Zul’jin
Şu anki Rastakhan’s Rumble meta’sının kanser deck’i Spell Hunter’a müthiş bir eklenti olan Zul’jin, o zamana kadar oynadığınız BÜTÜN spell’leri tekrar oynuyor. Zaten binlerce (!) secret, Emerald Spellstone, To My Side! gibi güçlü spell’ler oynayan Spell Hunter, baktı ki oyunu kaybedecek gibi, sadece Zul’jin ile tekrar oyuna ortak olabiliyor. Her ne kadar bir hero kartı olarak Deathstalker Rexxar’ın sonsuz “value” yaratmasının yanına yaklaşamasa da, çaresiz bir durumdayken oynamak için birebir.
Baited Arrow
Yine Spell Hunter’a müthiş bir edevat olan Baited Arrow, Rastakhan’s Rumble ‘ın özel “keyword”‘ü Overkill’i içeriyor. Bu kart ile canı 2 veya daha az olan bir minion’ı öldürdüğünüzde, bir de yanında 5/5 statlık minion’ınız oluyor, ve bir minion oynamayan Spell Hunter tabi ki böyle bir kartı havada kapıyor. Bu kadar güçlü olabileceğini tahmin etmediğim bir kart iken, karşılaştığım neredeyse tüm Spell Hunter’larda görmemle ne kadar kötü bir Hearthstone oyuncusu olduğumu tekrar yüzüme vurduğu için kendisine ayrıca teşekkürlerimi sunmak isterim.
Da Undatakah
Taunt Druid “kanserini” daha unutmamıştık be Blizzard. Witching Hour ile Hadronox’larını tekrar canlandıran, üstüne de onları Carnivorous Cube ile yiyen, ve turn üstüne turn önümüze Taunt’lardan oluşan duvarlar çeken bu deck, Boomsday Project meta’sı sırasında biraz gözden düşmüştü. Ama şimdi Da Undatakah sayesinde bunu sadece iki defa değil, sonsuza dek yapabiliyor olarak geri döndü! Astral Tiger ve Hadronox’un Deathrattle’larını kopyaladığı anda, hem Taunt duvarınızı tekrar çekecek, hem de kendi kopyasını deck’inize yollayacak olan Da Undatakah, yeni nesil Taunt Druid deck’lerinin vazgeçilmezi oldu bile.
Time Out!
Knights of the Frozen Throne eklentisiyle gelen hero kartları arasında en güçsüz sayılanlardan biri Paladin kartı Uther of the Ebon Blade idi. Yine de insanlar “Control Paladin”i denediler; bir şeyler yapmaya çalıştılar. Ve fark ettiler ki ne yaparlarsa yapsınlar ellerindeki kartlar ile Uther’ın özel OTK’ine (one-turn kill) yetişemeden ölüyorlardı. İşte Time Out! tam da bu soruna deva olmak için geldi. Bir turn daha kazanarak kombonuzu tamamlama ihtimalinizi artıran Time Out!, gördüğüm kadarıyla Control Paladin’in olmazsa olmaz bir parçası.
Shirvallah, the Tiger
Yine Control Paladin’e hoş bir eklenti olan Shirvallah, 25 mana cost’uyla oynanması biraz zor (!) görünen bir kart. Ancak her oynadığınız spell ile bu cost’u gittikçe azaltıyor ve nihayetinde 0 mana’lık bir Shirvallah oynayabiliyorsunuz. Hiç yoktan en az 7 can kazandıran bu kart, aynı zamanda Coffin Crasher, Augmented Elekk ve Holy Wrath kartlarının da yardımıyla 50 damajlık bir kombo haline getirilebiliyor.
Mass Hysteria
Priest’in bu eklentiden aldığı yegane iyi kart sanıyorum Mass Hysteria. Board’daki bütün minion’ların senin benim demeksizin sırayla birbirine saldırmasına sebep olan bu kart, oldukça tuhaf matematik gerektirmekle beraber, iyi bir board temizleme yolu. Yine de henüz Psychic Scream gibi istisnasız bütün Priest deck’lerine girebilmiş değil, bunun nedeni de…ee… Psychic Scream’in ondan daha iyi bir kart olması. Tabi Hearthstone’un bundan sonraki eklentisi geldiğinde olacak kart rotasyonundan sonra Psychic Scream’i kaybeden Priest deck’leri, yerini Mass Hysteria ile doldurmaya çalışacaktır diye tahmin ediyorum.
Raiding Party
Ah, Kingsbane Rogue… Bir silahı sürekli güçlendirip üstüne bir de Lifesteal ekledikten sonra sağa sola saldırmayı strateji edinen bu deck’i kim sevmez ki (bir Priest oyuncusu olarak ben)… Bu deck’in en büyük sorunu Kingsbane’i çekememekti; bunun için Cavern Shinyfinder’ı kullanıyorlardı, ancak iki kopya bir başka kart da bazen Kingsbane’i tekrar bulmak için yeterli olmuyor. Artık Raiding Party ile deck’lerindeki yegane silah olan Kingsbane’i çekmeleri çok daha kolay. Yanında gelen ve silahı güçlendiren Pirate’lar da cabası.
Spirit of the Frog
Bir zamanların “Tier 1” deck’i “Burn Shaman”‘ların kullanmak isteyeceği Spirit of the Frog, her spell oynadığınızda, oynadığınız spell’den bir fazla mana olan başka bir spell’i çekmenize olanak sağlıyor. Bu da demek oluyor ki Rockbiter Weapon’dan Lava Burst’e kesin bir yolunuz var, haliyle rakibinizi sürekli baskı altında tutabiliyorsunuz. Her ne kadar henüz Spirit of the Frog çok görülmese de, onu oynayan deck’lere arka arkaya kaybettiğim için bu listede yer edindi. Hoş, bu sadece benim yeteneksizliğimden de kaynaklanıyor olabilir ama hey, yazı benim yazım.
Emberscale Drake
Dragon Warrior’ı tutarlı kılan bu yeni Dragon, hem 5 manaya 5/5 statlarıyla derli toplu bir minion iken, bunun üstüne bir de size 5 armor vermesi ve kendisi de bir Dragon olduğu için diğer Dragon kartlarınızı aktifleştirmesiyle tam bir “win-win” kartı. Dragon Warrior hala ladder’da çok karşıma çıkan bir deck değil, ama ben agresif deck’lere karşı Emberscale Drake’i oynadığım hiçbir karşılaşmayı kaybetmedim. 5/5 minion’la mı uğraşsınlar, yoksa en kısa zamanda sizi öldürmeye çalışırlarken bir de üstüne 5 armor almanızla mı, bilemeyerek agresif deck’leri çaresizliğe iten Emberscale Drake, favori kartlarım arasında yerini alıyor.
Son Söz
Henüz çok genç bir meta ile karşı karşıyayız. Genellikle Hearthstone’un yeni eklentilerden sonraki meta’ları “açgözlü” kartları barındırır, çünkü insanlar kağıt üstünde güçlü kartları denemek isterler, ve rakipleri de aynı şekilde deck kurduğu için bu kartlar, normalde olduklarından daha güçlü görünebilirler. Bu nedenle yukarıdaki listeye bakıp “işte bunlar kesinlikle craft etmemiz gereken kartlardır” diye düşünmemeniz gerektiğinin altını çizmek isterim. Kısacası “yatırım tavsiyesi değildir”.
Not: Rastakhan’s Rumble yayınımızı kaçıranları YouTube videomuza alalım.