“O değil de bir Skyrim vardı, ona ne oldu?” diyen eski kandan mısınız? Veya belki de RPG furyasına çok geç giriş yaptınız, ve bu serinin belki de en popüler ürünü Skyrim’i deneyimlemediniz. Çıkışından bu yana da 10 yıl geçtiğine göre “Artık çok geç, oynamam herhalde kötü grafiklerle” diye mi düşünüyorsunuz? O zaman bu yazı tam size göre.
The Elder Scrolls V: Skyrim, Bethesda’nın altın yıllarından bize kalan, belki de en popülarize olmuş hediye. Bundan 10 yıl kadar önce ilk olarak PC’ye çıkmasının ardından akla gelebilecek her konsola port edilmiş, Bethesda’nın sütünün son damlasına kadar sağdığı bu oyun, RPG fanlarının birtakım eleştirilerinden nasibini almıştır. Yine de iyidir, güzeldir, severiz. Bethesda’nın RPG gibi RPG yaptığı, yarattığı dünyanın içini bol bol ilgi çekici hikayelerle doldurduğu (satır arası: Fallout 76 öncesi Bethesda’sı) bir dönemin yadigarı Skyrim, rol yapma oyunlarına uzaktan da olsa ilgi duyan herkesin mutlaka deneyimlemesi gereken bir oyun. Fakat ne yazık ki bu noktada karşımıza çıkan ufak bir sorun var: Skyrim onuncu yaşını doldurmakta olan bir oyun ve günümüz oyuncuları tarafından “çekilemez” kabul edilebilecek birtakım kendine has tuhaflıklara sahip. E grafikler de ister istemez, günümüz oyunlarından uzak..
İşte bu yazıda size Skyrim’i nasıl 2021’de “oynanabilir” duruma getirebileceğinizi anlatacağım. Tabii ki şu ön notla başlamakta fayda var: Sözkonusu mod’lamaları Skyrim’in Steam’de Special Edition ismiyle satılan versiyonunda yapabiliyorsunuz; her ne kadar konsol versiyonlarında da bu mod’lamaların bir kısmı mümkün olsa da, bu yazıda sadece PC versiyonuna odaklanıyor olacağım.
Skyrim’de mod kurmak için ihtiyacınız olanlar
Burada olabilecek en basit şekilde yapmanız gerekenleri teker teker sıralayacağım. Çoğu insan mod’lamaya bir çeşit kara büyüymüş gibi yaklaşıyor ve gözleri korktuğu için hiç girişmiyor bile. Halbuki günümüzde birçok oyuna mod’lar yüklemek çok ama çok kolay. Skyrim gibi gelmiş geçmiş en çok mod’lanan oyunlardan biri içinse, daha bile kolay! Bu bağlamda, aslında opsiyonel olan, ama işleri kolaylaştırdığı için size yardımı dokunacağını düşüneceğim bir program daha kuracağız.
Hadi bakalım başlıyoruz.
- Steam’den oyunumuzu indirdikten sonra ilk yapmamız gereken şey oyunu şöyle bir açıp kapamak. Birçok oyun, ilk açıldığında bilgisayarların hardware’lerini tarıyor ve ona göre bazı “config dosyaları” oluşturuyor. Bu dosyalar kurmak isteyeceğiniz mod’lar tarafından kullanılıyor olabilir, o yüzden mod’lama işlerine başlamadan önce oyunu bir açıp ana menüyü görmeniz faydalı olacaktır.
- Şimdi de mod’larımızın çoğunluğunu indireceğimiz Nexus Mods‘dan kendimize bir hesap açmamız gerek. Siteye girerek hesabımızı açıyoruz ve bunu da bir kenara koyarak devam ediyoruz.
- Nexus’ta sadece Skyrim’in değil, birçok oyunun binlerce mod’unu bulabilirsiniz (bu yazının yazıldığı sırada, 1228 farklı oyun için 296 bin kadar mod sunmakta imiş!). Burada aklınızda bulundurmanız gereken şey, Skyrim’in klasik versiyonu, Legendary Edition ve Special Edition versiyonları için ayrı mod sayfaları olması! Biz sadece Special Edition sayfasında olan mod’ları kullanabiliriz; örneğin Legendary Edition sayfasından bir mod indirirsek bu mod bizim için çalışmayacaktır. Dikkatli olmakta fayda var.
- Nexus’un, Vortex adında özel bir mod düzenleyici programı var. Bu program sayesinde hem Nexus üzerindeki modlara kolayca erişmeniz sağlanıyor, hem de bu mod’ları bilgisayarınızdaki Skyrim kurulumuna kolayca entegre edebiliyorsunuz. İşimizi çok kolaylaştıracağı için bu rehberde bu programı kullanacağız. Şu sayfadan Vortex’i bilgisayarımıza indiriyor ve kuruyoruz.

- Vortex’i kurup ilk defa açtığımızda yapmamız gereken ilk şey Nexus hesabımızla buraya giriş yapmak.
- Bunun ardından sol taraftan Games sekmesine tıklıyoruz. Burada önünüze, bilgisayarınızda kurulu olan ve Vortex’in tespit ettiği, Nexus tarafından desteklenen bütün oyunları görebilirsiniz. Buradaki listeden Skyrim Special Edition’ı seçiyoruz. Oyunumuz yukarıdaki “Managed” kısmında belirmiş olmalı. Ve muhtemelen Vortex üzerinden bir notifikasyon aldınız:
- Bu notifikasyon “Mods can’t be deployed” diyor olabilir. Hiç gerilmiyoruz ve notifikasyonun yanındaki “Fix” butonuna basıyoruz. Vortex ne yapması gerektiğini bizden daha iyi biliyor, bu nedenle önünüze gelen pencerelerde her şeye seçenekler arasında “Apply Fix” çıkana kadar her şeye “Next” diyoruz, ardından da Apply Fix’e tıklıyoruz. Gerisini Vortex hallediyor. Kolay olduğunu söylemiştim!
- Evet, artık Vortex Skyrim Special Edition kurulumumuza mod yükleyebilecek şekilde ayarlandı. Ancak bu yüklemelere başlamadan önce yapmamız gereken ufak tefek birkaç şey daha var.

Skyrim Script Extender (SKSE) ve ENB
- Kullanmanızı ekseriyetle önerdiğim mod’lardan bazıları, Skyrim için ek bir modifikasyon olan Skyrim Script Extender‘a (SKSE) ihtiyaç duyuyor. Bu zımbırtıyı da kuralım da kafamız rahat olsun.
- Öncelikle Vortex’i kapatıyoruz. SKSE‘nin web sitesi üzerinden şu linki indiriyoruz ve rar’lanmış dosyanın içindekileri Skyrim Special Edition kurulumumuz içine çıkarıyoruz. Eğer doğru yaptıysanız, şimdi Skyrim kurulumunuzun olduğu klasör içinde “skse64_loader.exe“, “skse64_1_5_97.dll” gibi dosyaların belirmiş olması lazım.
- Şimdi Vortex’i tekrar açalım. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız Vortex SKSE’yi kendi kendine tanımış olmalı:
- Eğer siz de yukardaki görüntüdeki gibi Skyrim Script Extender’ı görüyorsanız, yanındaki üç noktaya tıklayıp “Make primary” seçeneğini işaretleyin. Artık Skyrim’i Vortex üzerinden açtığımızda oyun her zaman SKSE üzerinden açılacak, bu da bazı mod’ların çalışması için gerekli.
- Eğer SKSE kendi kendine belirmediyse, bu kez de sağdaki “Add Tool” butonuna tıklıyoruz. “New” dedikten sonra “Target” kutucuğunda “skse64_loader.exe” dosyasının lokasyonunu yazıyor, ismini de SKSE koyarak Save tuşuna basıyoruz. Şimdi yukardaki gibi görebiliyor olmanız lazım. Yine bir önceki aşamada olduğu gibi “Make primary” yapıyoruz ve SKSE işi tamam.
- Şimdi de Skyrim’in grafiklerine botoks yapmak için ihtiyacımız olan ENB mod’unu indireceğiz. Şu sitede en aşağıdan download’a tıklayarak ENBSeries Skyrim Special Edition versiyonunu bilgisayarımıza indiriyoruz. Bu rar’ın içinden “WrapperVersion” isimli klasörün içindeki her şeyi, tıpkı SKSE için yaptığımız gibi, Skyrim klasörümüzün içine çıkarıyoruz. Bu işi doğru yapıp yapmadığınızı, Skyrim’i Vortex üzerinden açarak anlayabilirsiniz. Eğer ENB doğru yüklenmiş ise ekranınızın sol üst kısmında “ENBSeries by Boris Vorontsov” falan birtakım şeyler yazacak. Eğer yazmazsa dosyaları doğru yere atmadınız demektir!
Ve artık Skyrim’i mod’lamaya tam anlamıyla hazırız!
Şimdi de işin en eğlenceli kısmı: Mod’lar!
Tabii bu kısım herkese göre değişecektir. Malum, hepimizin zevkleri birbirinden farklı. Ve Skyrim, daha önce de değindiğim üzere, en çok mod’lanan oyunlardan biri. Dolayısıyla damak zevkinize göre onlarca mod bulabileceğinize hiç şüpheniz olmasın! Ben rehberin bu kısmında, Nexus’taki mod’ları nasıl indirebileceğinizi ve Vortex üzerinden nasıl kuracağınızı anlatacağım. Ardından da kendi kullandığım ve önerdiğim mod’lardan bazılarını sıralayacağım.
- Vortex’te sol taraftan “Mods” sekmesine tıkladığımızda şimdilik karşımıza bomboş bir sayfa gelecek. Buradaki “Get more mods” düğmesine tıklayarak kendimizi Nexus’un Skyrim Special Edition’a özel mod sayfasında bulacağız.
- Burada örnek olarak ENB Helper SE mod’unu birlikte yükleyelim. Mod’umuzun sayfasına girdiğimizde sağ üstteki Download kısmında “Vortex” adında yeni bir buton belirdiğini görebiliriz. Vortex açık olduğu sürece bu butonu kullanarak Nexus üzerindeki bütün dosyaları direkt olarak Vortex ile indirebilirsiniz. Bunu yapmanızı tavsiye ederim. O yüzden bu Vortex butonuna tıklayarak ENB Helper SE mod’unu bilgisayarımıza indirelim.
- İndirme tamamlandığında, yine Vortex üzerinden bir notifikasyon alacaksınız. Bu notifikasyonun yanındaki install tuşuyla, indirdiğimiz mod’u hemen oyunumuza kurabiliyoruz. Bunu yapalım ve ardından “Mods” sayfasındaki ENB Helper SE mod’unun yanında “Enabled” yazdığına emin olalım! Eğer Disabled gözüküyorsa, onu aktive etmemiz gerekecek. Ve işte böylece ilk mod’umuzu kurmuş olduk!
- Bazı mod’lar ayrıca “Plugins” sekmesinden de aktifleştirme gerektiriyor olabiliyorlar. Ama bu da, tıpkı Mods sekmesinde yaptığımız gibi Disabled’ı Enabled yapmak kadar basit.
- Yeni mod’lar kurduğunuzda Vortex’ten yine bir notifikasyon alabilirsiniz. “Deployment required” minvalinde bu notifikasyona da “yap ne yapman gerekiyorsa” diye onay vermeniz yeterli olacaktır. Tekrar söylüyorum, Vortex ne yapması gerektiğini bizden çok daha iyi biliyor. Bu yüzden ne yapmak istiyorsa izin vermek en mantıklısı!
Mod önerileri
Gelelim benim mod önerilerime.
Alternate Start – Live Another Life: Bu çok acayip bir mod arkadaşlar. Skyrim’in, bol bol meme’lere konu olmuş başlangıç sekansını tamamen değiştirmenize olanak sağlıyor ve gerçek bir rol yapma deneyimi yaşatıyor. Örneğin “College of Winterhold’a yeni katılan bir büyücüyüm” diyebiliyorsunuz. Bu durumda yeni karakteriniz oyuna Winterhold’da başlıyor ve Mages Guild görevlerine ana hikayeden önce başlamış oluyorsunuz. Veya “Morrowind’e giden gemim Skyrim’de karaya oturdu” diyerek bir denizci RPG’sine adım atabilirsiniz. İşin en acayibi ise, Skyrim’in ana hikayesi bunlardan hiç etkilenmiyor. Yani ana hikayeye de istediğiniz zaman başlayabiliyorsunuz ve oyun hiçbir sorun çıkarmıyor! Şiddetle tavsiye.
SkyUI: Skyrim’in oldukça başarısız inventory menülerini tamamen değiştiren ve çok daha kullanıcı dostu yapan bir mod. SKSE’ye ihtiyaç duyan mod bu, aklınızda bulunsun.
Skyrim Re-Engaged ENB: Grafiklerimizi güzelleştirecek ENB mod’u “preset”lerinden en sevdiğim. Bu mod’un içinde birden fazla preset var; hangisi gözünüze daha hoş görünüyorsa onu yükleyebilirsiniz. Benim önerim “Vivid” isimli olanı, zira bu preset aşağıda önerdiğim bir diğer mod ile daha iyi anlaşıyor.
Unofficial Skyrim Special Edition Patch: Bethesda’nın milyonlarca Skyrim versiyonu yapmasına rağmen hala oyunlarında kalan düzeltmedikleri birtakım bug’ları ve glitch’leri gideren bir mod.
Skyrim 2018 by Pfuscher ve Static Mesh Improvement Mod: Bunlar oyun içi objelerin üç boyutlu dokularını (teknik isimleriyle “mesh”) güzelleştiriyor ve genişletiyorlar. Böylece örneğin orijinal oyunda kurdeleye benzeyen halatlar daha halat gibi oluyor, kaldırım taşları daha belirginleşiyor, bazı silahların ve zırhların üzerindeki işlemeler daha belirgin hale geliyor.
Enhanced Lights and FX: Adı üstünde, ışık ve efektleri güzelleştiren ve ENB preset’leriyle daha güzel görüntüler ortaya çıkmasını sağlayan bir yardımcı mod.
Vivid Weathers Definitive Edition: Skyrim’de gördüğünüz hava olaylarını çeşitlendiren ve daha gerçekçi hale getiren bir mod. İşte bu mod yüzünden Re-Engaged’in Vivid preset’ini kullanmanızı tavsiye ederim, yoksa bazı tuhaf görüntüler ortaya çıkabiliyor!
Skyrim Flora Overhaul SE: Skyrim’in çimlerinden çiçeklerine, mantarlarından ağaçlarına birçok flora elementini değiştiren ve güzelleştiren bir mod.
Reliquary of Myth: Oyundaki “legendary” eşyaların (silah, zırh, takı vb.) özelliklerini çeşitlendiren bir mod. Bu mod sayesinde artık Aedric/Daedric artifact’ler gerçekten isimlerine yakışır biçimde özgün ve güçlü hissettiriyorlar!
Apocalypse – Magic of Skyrim: Bu da yine adı üstünde, oyundaki büyüleri çeşitlendiren bir mod. Büyücü olarak oynamak istiyorsanız bence olmazsa olmazlar arasında!
Sonuç: Yepyeni bir Skyrim deneyimi!
