Gereken parayı kumbaramdan izinleri ise annemden almışım, elimde gıcır gıcır FIFA 2000 CD’si ile eve koşuyorum. Kırtasiyecinin oyunu yükledikten sonra çalıştırabilmem için yapmam gerekenleri sıraladığı talimatlar çok açık. Aslında tam olarak anlam veremiyorum buna. Çünkü 9 yaşındayım ve bu oyuna sahip olmak için zaten tüm sahip olduğum paramı verdim. Aslında her şey normal de geliyor, eğer diyorum bir oyun zaten böyle yüklenmesi gerekiyorsa, bu iş böyle olsa gerek. ADSL teknolojisi ile internetten büyük dosyaların transferi meselesi hayatıma girince anlıyorum ki aslında oyunların gerçek bedeli olan paranın yaklaşık yüzde ikisini kırtasiyeciye veriyormuşum. Bu yaptığım işe ise “oyun crack’lemek” deniyormuş.
Tabi bunlar hayatımızda gurur duyduğumuz meseleler değil pek. Ama biz küçükken bu iş böyleydi. Genelgeçer oyun ve yazılım sahip olma yolu korsanını edinmekti. Genelde oyunu aldığınız esnaf tarafından bir dizi talimat ile eve yol alır ve gerekeni yapardınız. Sonra bu durum değişti. Büyük kitapçılardan başlayarak kalın kaplı kutular içerisinde orijinal oyunları ülkemizde görmeye başladık. Bir süre sonra da Steam hayatımıza girdi. Hem biriktirebildiğimiz paraların miktarının artması, hem emek denen şeyin ne olduğunu anlamamız hem de oyun cracklemeye karşı yapımcıların aldığı gelişmiş önlemler ile birlikte orijinal oyunlara yöneldik. İşte bu yazı tam da yapımcıların aldığı dahiyane önlemler hakkında. Çoğu zaman bir oyunu crackleyemezseniz başlangıç ekranına gelemezsiniz. Ama bazen oyunu oynamaya başlarsınız ancak yapımcı gelir ve sizden intikamını alır. İşte karşınızda yapımcıların korsancılardan aldığı en dahiyane intikamlar.
Efsanevi Oyun Crack Hikayeleri
Game Dev Tycoon
Game Dev Tycoon oyunu ücretsiz olarak oynamaya çalışanlardan aldığı intikam ile karmaya olan inancımızı perçinlediği için bu listede ilk sırada olmayı hak ediyor. Bildiğiniz gibi bu oyunda kendi garajımızda oyunlar geliştirip zamanla dev bir oyun stüdyosu olma yolunda ilerliyoruz. Ancak oyunun korsan versiyonunda stüdyonuzda milyonlarca dolar dökerek yarattığınız oyunlar korsanlar tarafından oyuncu kitlenize sızdırılıyor ve şirketinizin batması ile sonuçlanacak aşamaya geliyorsunuz.
Crysis: Warhead
Bence bu hikayelerin en komiğine Crysis: Warhead açık ara ile ev sahipliği yapıyor. Oyunu korsan yollardan elde eden oyuncular mermilerinin tavuklar(!?) ile yer değiştirdiğini görüyor. Üstelik farklı silahlar, tavuklarınızı farklı şekillerde düşmanlarınıza fırlatırken rakipleriniz de size “Yeter, dur artık!” diye bağırıyorlar.
Grand Theft Auto IV
GTA IV’ün hemen başındaki sinematiklerin birinde korsan oyuncular bir anda kameranın sallanması (“sarhoş kamerası”) ile karşı karşıya kalıyorlar. Üstelik Niko ile içine girdiğiniz her araç bir anda hızlanıp yavaşlayarak ve bozularak oyunu oynanmaz hale getiriyor.
Mirror’s Edge
Mirror’s Edge’de ise korsan oyuncular henüz tutorial kısmında karakterimizin aşırı yavaşlaması ile birlikte bir binanın çatısından diğerine atlamak gibi yapmaları gereken görevleri bitiremiyorlar ve oyun oynanmaz hale geliyor.
Serious Sam 3: BFE
Serious Sam’i crack’leyerek oynayanlar bir anda karşılarında dev ve öldürülemeyen bir akrep yaratık buluyorlardı. Bu yaratığın saldırılarından kaçabilmek mümkün ancak kendisi peşinizi bırakmıyor ve oyunu oynanmaz hale getiriyor.
Earthbound
Earthbound belki de bu intikamların en acımasızı. Öncelikle oyunu ücretsiz olarak oynayabilmeniz için geçmeniz gereken birden çok önlem mevcut. Diyelim ki bunların hepsini geçtiniz, oyunu oynamaya başladınız ve hatta son boss’a kadar geldiniz; bu noktada oyun kitleniyor, bütün kayıt dosyalarınızı siliyor ve oyunun en başına atıyor.
Bonus: Dark Souls 3
Aslında bu tam olarak bir oyun crackleme önlemi değil. Dark Souls 3 piyasaya sürülürken batıdaki bazı dağıtıcılar From Software’in oyunun piyasaya çıkışı için koyduğu tarihe uymuyorlar. From Software ise oyunu yasal yollardan da olsa erkenden elde eden oyunculara kendi tarzında bir selam çakarak 19.000 cana sahip black phantom’ları üzerlerine salıyor. Doğukan’ın From Software’in elinden çıkmış olan Dark Souls serisi ve Sekiro hakkındaki yazılarına göz atarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
Korsana Hayır!
Eğer bu yazı bugüne kadar crack’lediğim bütün oyunlar için bir günah çıkartma yazısı olsaydı, muhtemelen yazıyı ilgili yapımcılardan özür dileyerek sonlandırırdım. Oyunların multiplayer özelliğine kavuşmasıyla, ve tabi ki Steam’in indirimleriyle beraber büyük bir kesim artık orijinal oyun alma yoluna girdi. Hem yapımcıları destekleyip ilerde daha iyi oyunlara kavuşabilmek, hem de bu yazıdakilere benzer hikayelerin bir parçası olmamak için siz de korsana hayır deyin! Hem SaniyedeKare Bedava Oyun E-mail Listesi sayesinde ne zaman bir yerde ücretsiz ve orijinal bir oyun dağıtılsa biz size haber veriyoruz!