Bir başka Hearthstone rotasyonu ve eklenti paketinin daha üzerinden bir ay geçti. Önceki yıl bu zamanların (yani Year of the Raven’ın başı ve The Witchwood eklenti paketi) aksine bir ay sonunda Rise of Shadows meta’sı hala oturmuş değil. Her ne kadar birkaç farklı deck ladder’da kendilerini bol bol göstermeye başlamış olsa da, hala yeni deck’ler belirip yok olmaya devam ediyor. Bu da, kanımca daha sağlıklı bir meta’ya doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Baku the Mooneater ve Genn Greymane’in monopolü üzerine kurulu olan bir yılın üstüne, derin bir nefes almamızı sağlayan Rise of Shadows’ta da tabi ki öne çıkan birkaç kart var. Bunları şöyle aşağıda sıralayalım, Hearthstone meraklılarına kolaylık sağlayalım dedik.

Yine söylememiz gerek ki, aşağıdaki liste bir yatırım tavsiyesi değildir. Her ne kadar bu kartlar şu anki meta deck’lerde kendilerine yer bulmuşlarsa da, henüz keşfedilmemiş başka deck’ler veya önümüzdeki eklenti paketleri sözkonusu kartları çöpe dönüştürüyor olabilirler. Sonra dust’larımız boşa gitti diye bizden iade istemeyin.

EVIL Miscreant

rise of shadows, evil miscreant
Rogue, rotasyonda Vilespine Slayer’ı kaybederek çok değerli bir tempo üreticisini kaybetmişti. Ama EVIL Miscreant ile bu boşluk kolaylıkla dolmuş gibi görünüyor. 1/5’lik statları aman aman olmasa da, combo’suyla elinize verdiği iki Lackey, müthiş bir tempo atağına geçmenize yardımcı oluyor. Bu nedenle günümüz Tempo Rogue’unun en iyi turn 2 oyunu Coin + EVIL Miscreant olmuş durumda. HSReplay.net istatistiklerine göre de bu deck’teki en yüksek mulligan kazanma oranlı kartlardan biri olarak, ne denli büyük bir tempo farkı yarattığını rahatlıkla görebiliyoruz.

Waggle Pick

rise of shadows, waggle pick
Rise of Shadows’un en “tehlikeli” kartlarından biri olan Waggle Pick, Shadowstep’in 4/2’lik bir silaha takılmış hali. Deadly Poison ile de birleşince toplamda 12 damajlık bir silaha sahip oluyorsunuz. Eğer bir de üstüne Captain Greenskin oynarsanız 21 damaj gibi saçmasapan bir sayıya ulaşıyorsunuz ki, işte tam da bu yüzden şu an çoğu meta deck, Acidic Swamp Ooze veya Harrison Jones gibi rakip silahlarını kıran bir kart içeriyor. Zaten bir kart kendi başına bile diğer meta deck’inde değişime yol açtığı zaman, onu böyle bir listeye koymamak büyük haksızlık olurdu. Peki diyelim ki Waggle Pick’inizi kırdılar. Çok yazık değil mi? O kadar da değil. Çünkü Tempo Rogue’un hemen hemen bütün minion’ları, tekrar oynadığınız takdirde size avantaj sağlayabilecek tipte kartlar. 1 manalık bir EVIL Miscreant ister miydiniz? Peki ya 3 mana’lık bir Leeroy Jenkins? Ben üç tane alayım; teşekkürler.
Rastakhan’s Rumble’ın Raiding Party’si ile istikrarlı bir şekilde çekebildiğiniz bu güçlü silah, şimdiden Tempo Rogue’un en güçlü tool’larından biri olmuş durumda.

Keeper Stelladris

rise of shadows, keeper stelladris
Tekrar merhaba Token Druid, seni özle(me)miştik. Keeper Stelladris, board’dayken oynadığınız bütün “Choose One” kartlarını ikiye bölüyor ve elinize ayrı birer spell olarak da veriyor. Bu da tek bir Choose One kartından üç farklı efekt alabileceğiniz anlamına geliyor. E tabi Stelladris bu yeni “value”-odaklı meta’da da kendine iyi bir yer buluyor. Bir Power of the Wild’ı hem iki 3/2 minion oynayıp bir de bunları buff’layarak 4/3 yapabilir hale getiren; bir Mark of the Loa’yı dört 3/2’lik minion oynayıp birine +2/+4 verebilir yapan bir karta, haliyle rakibiniz öldürme önceliği verecektir, bu nedenle Keeper Stelladris’ten öyle aman aman bir value kazanmayı beklememelisiniz. Ama yine de, “yalancı taunt”u olan bu 2 mana 2/3, muhtemelen ileriki eklenti paketlerinde daha da değerlenecektir. Blizzard’ın “Choose One” mekaniğine daha çok eğileceğini düşünerek az önceki cümleyi kurduk ama, umarım daha sonra “gg” olmaz (eski ekşi’cilerden kim kaldı).

Conjurer’s Calling

rise of shadows, conjurer's calling
Bazı kartlar vardır ki tek başlarına bile yepyeni bir deck archetype’ı oluşturabilirler. Bu kartlar genellikle yaptıkları “çirkin” işlerden dolayı insanların tepkisini çeker ve zamanla da nerf’lenirler. Conjurer’s Calling, şu anki meta’da nerf’lenecek kadar fazla sivrilmediyse de, yine de yepyeni bir deck archetype’ı, “Conjurer Mage”‘i ortaya çıkardı. Rise of Shadows’un çıkışından kısa bir süre sonra insanlar fark etti ki, eski zamanların Hand Mage’i Conjurer’s Calling ile ciddi güçlü bir deck’e dönüşüyordu. Dördüncü turn’de atabildiğiniz Mountain Giant’ın herhangi bir şekilde sağ kalması durumunda Conjurer’s Calling tek başına size oyunu kazandırabilecek kadar güçlü. Bu da yetmezmiş gibi, bu bir Twinspell! Yani örneğin 6. turn’de arka arkaya oynayarak tek bir Mountain Giant’ınızı üç edebiliyorsunuz. Özellikle de rotasyonun ardından bu denli az board temizleme tool’unun bulunduğu bir dönemde, Conjurer’s Calling’e verilebilecek çok az sayıda cevap var. Geçen hafta oynanan Hearthstone Dünya Şampiyonası’nda (HCT World Championship 2019) da yüzde 60’larda bir winrate tutturan Conjurer Mage deck’leri, bu kartın önde gelenler arasına koyulması için yeterli sebep diye düşünüyorum.

Khadgar

rise of shadows, khadgar
Hah, haaaaah, aaaaffferim sizeea. Hem Conjurer’s Calling gibi opresif bir kart yazıyorsunuz, bu da yetmez gibi bir de böyle saçmasapan bir minion ile bu kartı destekliyorsunuz. Khadgar, sadece 2 mana’lık bir minion, ve o oyundayken bütün summon büyüleriniz iki katı daha fazla minion çağırıyor. Bu da demek oluyor ki turn 4 Mountain Giant’ınızı, turn 5 Khadgar + Conjurer’s Calling ile oyunu o anda bitirme ihtimaliniz var. Conjurer Mage’in en yüksek mulligan winrate’li kartları arasında Khadgar’ın da olması şans eseri değil.

Archivist Elysiana

rise of shadows, archivist elysiana
Control Warrior vs. Control Warrior maçına denk gelmiş şanssızlardan biriyseniz muhtemelen bu maçların ne kadar uzun, “grindy” ve…eeee…biraz da sıkıcı olduğunu fark etmişsinizdir. O zaman Rise of Shadows’un size bir müjdesi var (!) Artık Archivist Elysiana ile keşfettiğiniz beş kartın ikişer kopyası ile 30 kartlık deck’iniz bittikten sonra bile Control Warrior vs. Control Warrior maçı oynayabileceksiniz!
Şaka bir yana, Archivist Elysiana kontrol deck’leri için biçilmiş kaftan bir minion. 7/7’lik gövdesiyle gözardı edilemeyecekken, ayrıca size seçtiğiniz 5 yeni karttan oluşan bir deck’e sahip olma şansı veriyor. Eğer Slay the Spire oynamışsanız, az ama öz karttan oluşan deck’lerin ne denli güçlü olabileceğini bilirsiniz (eğer HS sevip de bu oyunu oynamadıysanız da, hala ne duruyorsunuz, hiçbir fikrim yok!).

Underbelly Angler

rise of shadows, underbelly angler
Neredeyse kendi başına bir başka deck’i oynanabilir kılan kartlardan biri Underbelly Angler. Murloc Shaman için biçilmiş kaftan olan bu kart, yerde kaldığı takdirde değer üstüne değer elde etmenizi sağlayacak, ve muhtemelen de kendi başına size oyunu kazandıracaktır. Bildiğimiz üzere Murloc deck’leri oyunun erken aşamalarında kazanan, aksi takdirdeyse hüzün ve çaresizlikle bir köşeye çöküp ağlamaya başlayan bir deck çeşididir. Bu sebeple board’a yapışan bir Underbelly Angler size murloc üstüne murloc verecek, ve adeta kendi çapında küçük bir Hagatha the Witch olacaktır.

Blastmaster Boom

rise of shadows, blastmaster boom
Bu kart, Rise of Shadows meta’sının ilk birkaç haftasında terör estiren Bomb Warrior’ın önemli bir köşetaşıydı. Önce Clockwork Goblin, Wrenchcalibur (muazzam isim) ve Seaforium Bomber gibi kartlarla rakibinizin deck’ine bombaları sıkıştırıyor, ardından da Blastmaster Boom’u oynayıp bir 7/7 ve çoğunlukla da 6 adet Boom Bot’tan oluşan bir board’a sahip oluyordunuz. Artık Bomb Warrior, güçlenen ve optimize edilen daha agresif deck’ler ve çoğu analistin hemfikir olduğu üzere Bomb Warrior’dan daha iyi ve güvenilir bir deck olan Control Warrior tarafından biraz ekarte edildi, dolayısıyla Blastmaster Boom’u da fazla görmez olduk. Ama önümüzdeki expansion’larda da Warrior’a daha fazla bomba yaratan tool verileceğini tahmin ettiğim için; biraz da Rise of Shadows’un ilk iki haftasında Bomb Warrior ile üzerinden greyder gibi geçtiğim rakiplerimin hatrı için Blastmaster Boom’u bu listeye dahil etmeyi bir gönül borcu bildim.

Gelecek expansion’larda iyi olma potansiyelli [Priest] kartlar[ı]

Bunlar da ufak ufak ladder’da kendilerini gösteren birkaç kart. Benim gibi Priest oynamayı seven kişiler rotasyonun ardından Priest’in ne denli güç kaybettiğini görmüş ve üzülmüş olacaklardır, bu nedenle yazının bu kısmı biraz onlara moral verecek gibi. Priest, aslında Rise of Shadows’ta birkaç güçlü kart edindi. Ama Classic setteki kartlarının güç seviyesi diğer hero’lardan çok daha düşük olduğu için, şu an en iyi Priest deck’i bile (ki kendisi Nomi Priest; Chef Nomi’yi bu listede görmediğinizi de hesaba katarsanız ne kara müthiş bir deck olduğunu tahmin edebilirsiniz)  HSReplay’e göre sadece %49’luk bir winrate’e sahip. Bu sebeple, gelecek eklenti paketlerinde daha da güçlü olabileceğini düşündüğüm üç Priest kartını da bu listenin bir kenarına yazmak istedim. Bize dön be Anduin! Gel birlikte yine milleti çıldırtalım!

Rise of Shadows Priest

Madame Lazul: HS tarihinde buna yakın hiçbir kart yok! Rakibinizin deck’inden bir kart seçmenizi sağlayan Drakonid Operative’in ne kadar güçlü ve nefret odağı olduğunu hatırlayanlar vardır. Madame Lazul, rakibinizin elindeki üç kartı öğrenmenizi ve istediğiniz birini seçmenizi sağlıyor! Tabi “Drakonid OP”‘nin 5/6’lık bir dragon olması ve dragon keşfetme kartlarıyla zincirlenebildiğini, bu kartın ise bir legendary olarak sadece tek kopya olduğunu unutmamak lazım. Görünüşe bakılırsa HS dengeleme takımı derslerini almışlar. Yine de bu kartın gelecekte çok iş yapabileceğini düşünüyorum.

Forbidden Words: Nam-ı diğer “Shadow Word: 4”. Priest’in 4 attack’lı minion’lara fobisine bir terapi olan Forbidden Words artık Twilight Drake’lere de bir cevabımız olduğu anlamına geliyor. Sıkıntı verici taunt’lardan kurtulmak için de kullanılabilir. Nomi Priest’te kullanılmaya başlandı bile; yakında değerlenir buralar!

Lazul’s Scheme: Combo Priest’e karşı 3’ten daha az attack’lı ve bol canı olan minion’ları oynamak istemeyiz ya? Hah, Lazul’s Scheme ile artık Combo Priest’e karşı herhangi bir minion oynamak istemeyeceğiz (!) Sıfır manaya oynayıp herhangi bir minion’ınızı çalarak üstüne Divine Spirit’ler ve Inner Fire yağdırarak sizi tek vuruşta alt edebilir. Ha yalnız tam da bu kart çok güçlü olduğundan Combo Priest’i güçlendirebilecek fazla kart çıkarılmayabilir; bu durumda Lazul’s Scheme’in gücünü hiç göremeyebiliriz.

 

CDPR ve Dark Souls fanboy'u. Biraz hırslı. 3 yaşında MS-DOS'tan DOOM açıp oynayan; o zamandan bu yana da eline ne geçse oynamış. Adventure türü oyunların neden öldüğünü anlayabilmiş değil. Oysa Myst, Grim Fandango, Monkey Island falan ne güzel oyunlardı... Neden doktora yapmaya çalıştığını bilmiyor.