Microsoft Activision Blizzard

Microsoft Activision Blizzard’ı 68.7 milyar dolara satın aldı

Haftanın haberi, haber başlığındaki dolar miktarının büyüklüğü sebebiyle ülkemizdeki ana haber bültenlerine bile konu olan, Microsoft’un Activision Blizzard’ı 68.7 milyar dolara satın alması oldu. Microsoft bir diğer dev Bethesda’yı bundan 10 ay kadar önce 7.5 milyar dolara satın aldığında oyun endüstrisinde çalan monopolleşme çanları bu son satın alma haberiyle solo atmaya başladı.

Phil Spencer: Bütün büyük oyun şirketlerini alıcam şahitlerim var!
SaniyedeKare Sunucusu: Phil Bey ne yapıyorsunuz?
Phil Spencer: Alllaaaaaaaahh!

Son yıllarda oyunlarının yanı sıra ismi BoycottBlizzard ve şirketlerinde yaşanan cinsel istismar suçlamaları gibi haberlerle de sıkça duyulan Blizzard, bu kez Microsoft tarafından satın alınmasıyla gündemde. Activision Blizzard altındaki stüdyoların bundan sonra büyük patron olan Phil Spencer’a rapor verecek olması bu gibi sorunların gelecekte yaşanıp yaşanmayacağı hakkında pek bir şey söylemese de oyun dünyası hakkında çok şey söylüyor.

Microsoft bünyesinde dahil ettiği birçok oyun stüdyosuna ek olarak birçok başarılı oyunu da bünyesine dahil etmiş oldu. Bunlardan bazıları Overwatch, Diablo, Call of Duty, Warcraft, Hearthstone, Starcraft ve Candy Crush. Benzer şekilde 2021’in mart ayında gerçekleşen Bethesda satın alımında da Microsoft Doom, The Elder Scrolls, Fallout, Dishonored ve Wolfenstein gibi oyunları bünyesinde katmıştı.

Activision Blizzard oyunları Game Pass’e geliyor mu?

Bu hafta gerçekleşen satın almanın hemen ardından yapılan açıklamada Phil Spencer, Microsoft bünyesinde katılan yeni oyunların mümkün olduğunca fazlasının Xbox Game Pass ve PC Game Pass’e dahil edileceğini duyurdu. Şüphesiz ki bu servislere abone olanlarımız bu haberden oldukça memnun.

Microsoft’un bu hamleleri, oyun endüstrisinin karşılaşması muhtemel iki tehlikeyi de içinde barındırıyor. Bunlardan birisi bu kadar oyun stüdyosuna ve oyuncu kitlesi oldukça geniş bir çok oyuna sahip olan Microsoft monopolleşerek şu hayatta keyif aldığımız sayılı işlerden birini de tek adam rejimine çevirebilir. Bir diğer risk ise konsol dünyasında karşımıza çıkıyor. En azından benim için Sony ile Microsoft arasında süren rekabet yeni nesil Xbox Series X ve PlayStation 5 konsolları ile bir parça da olsa Microsoft tarafına kaymış gibi görünüyordu. Bunda şüphesiz ki Xbox Game Pass ile PlayStation Plus arasındaki devasa fark da büyük rol oynadı. Diğer yandan PlayStation’a özel çıkan oyunların oldukça azalması çoğu konsol oyuncusu için bu konsolun cazibesini yitirmesine sebep oldu. Şimdilik bu riskten Nintendo’nun etkileneceğini düşünmesek de Microsoft’un önüne çıkan her şeyi satın alması Sony için çok iyi bir haber değil.

Cities: Skylines ve Democracy 3 üzerine doktora yapıyor. Online oyun oynarken farklı karakterlerin personalarına bürünmek kadar keyif aldığı bir şey yok.