Bir başka yeni Hearthstone eklentisinde yine birlikteyiz. İlk haftanın ardından gözümüze takılan, korkunç güç seviyeleriyle Hearthstone meta’sını kökünden değiştiren bazı kartlara birlikte göz atalım.
Çılgınca büyülerin havada uçuştuğu, kendisi sonradan “lich” de olan büyücü Kel’thuzad’ın başkanlığını yaptığı Scholomance Academy’i konu alan yeni eklenti geçtiğimiz hafta oyunculara sunuldu. Warcraft evreninde ele aldığı bölgeye uygun olarak, delice güçlü ve daha önce hiç görmediğimiz tuhaf efektlere sahip birçok spell’i içinde bulunduran bu sette, ilk haftanın ardından gözüme en çok çarpan kartları, yine her zamanki gibi derledim.
Ve yine her zamanki gibi, kartlardan bahsetmeye başlamadan önce, aşağıdaki kartların yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmek isterim. Her ne kadar önceki incelemelerimizde “bak bu kart güçlü değil ama inanıyorum ki ilerde çok baş belası olacak potansiyele sahip” dediğimiz hemen hemen her kartı doğru bilmiş; “bak bu kart aşırı saçma güçlü, muhtemelen nerf yiyecek” dediğimiz kartlarda da hiç fena bir sicilimiz olmasa da (hiç de ufak olmayan bir avuç böbürlenme), kim bilir, belki de HS o kadar bambaşka bir seviyeye ulaşmıştır ki, bu seferki liste elimizde patlar. O yüzden siz yine de çok tamah etmeyin en iyisi bana.
Lightning Bloom
Sevgili HS oyun dengesi takımı,
Sizin derdiniz ne?
Lightning Bloom, kanımca Scholomance Academy’nin en bozuk, en nerf’e yakın kartı. Bu kartın güç seviyesini düşünürken, bir zamanlar fazla güçlü olduğu için nerf’lenen Innervate’i aklımızda bulundurmamız gerek. Ayrıca Scholomance Academy’nin yeniliklerinden biri olan çifte sınıf (“dual class”) kartlarından biri olan Lightning Bloom’u, hem Druid’ler hem de Shaman’lar kullanabiliyor. Bir sonraki turn yiyeceğiniz 2 overload, neredeyse dezavantaj dahi değil; çünkü Bloom’u oynadığınız turn, rakibiniz karşısında saçmasapan bir tempo kazanmanız işten bile olmuyor. Bunun temel nedeni, özellikle Druid sınıfına gelen diğer aşırı güçlü büyülere daha hızlı erişiminiz olacağı anlamına gelmesi. Bu büyülere de birazdan değiniyor olacağım…
Twilight Runner
…ama önce, bu büyülerin gücünün ardında yatan minion’lardan birine değinmem gerek! Twilight Runner, kağıt üstünde yavaş gözüken bir kart olsa da sahip olduğu Stealth keyword’ü, hemen hemen her zaman bir kez de olsa çalıştırabileceğiniz ve iki kart çekebileceğiniz anlamına geliyor. 5/4 statline’ı ile de öyle ahım şahım güçlü görünmese de, birazdan değineceğim büyüler yardımıyla bu panteri bir file dönüştürmeniz ve rakibinizin başına bela olarak salmanız oldukça mümkün. Neden mi?…
Survival of the Fittest
…çünkü Scholomance Academy’nin Survival of the Fittest adında saçmalık bir kartı daha var. Evet, 10 mana eğer board’a girmediyseniz, korkunç bir tempo kaybı, ama… peki ya size o 10 manayı hiç ödemek zorunda olmadığınızı söylesem? Evet, geçtiğimiz eklentilerden birinde bütün oyunculara bedava verilen Kael’thas Sunstrider, her turn’de üçüncü oynadığınız büyüye hiç mana ödememenizi sağlıyor. Innervate, Bogbeam, Ironbark, Lightning Bloom gibi sıfır mana’lık bir dolu güçlü büyüye sahip olan Druid sınıfı da, tabi ki bu ihtimalin üstüne atlıyor ve belki de HS’un görmüş olduğu en dejenere deck’lerden biri olan Survival Druid ortaya çıkıyor.
Peki ya Kael’thas’ı çekmediğiniz o diğer maçlarda ne yapacaksınız? Yine de Survival of the Fittest’ı oynayabilir ve hemen takibinde, Survival’ın canavara dönüştürdüğü Anubisath Defender’larınızı sıfır mana’ya oyuna sokabilirsiniz.
Druid olmak için ideal bir zaman gibi görünüyor.
Guardian Animals
Yukarda sözünü ettiğim Survival Druid deck’inin bir başka ismi daha var, o da Guardian Animals Druid. Yazının başından bu yana okuyan arkadaşlar muhtemelen bu deck’in mantığını çıkarmaya başlamışlardır.. Deck’inize üç adet çok güçlü beast’ten ikişer çift koyuyorsunuz. Bunlardan biri yukarda yazdığım Twilight Runner, diğerleri de yine Scholomance Academy kartlarından olan Teacher’s Pet ve Lake Thresher, sonra da 7 mana’ya bu beast’lerden iki tanesini deck’inizden çekip bir de onlara Rush veriyorsunuz. Sonuç: Saçmalığın daniskası. An itibariyle oyunda, Rush’lanmış ve belki de Survival of the Fittest ile +4/+4 eklenmiş bu beast’lere cevap verebilecek çok az deck var; e dolayısıyla da bu Druid deck’i meta’yı domine etmiş durumda. O nedenle, bir sonraki nerf dalgasında Survival of the Fittest, Guardian Animals ve Lightning Bloom üçlüsünden en az birine nerf geleceğine kesin gözüyle bakabiliriz.
Lord Barov
Warrior’ın yepyeni oyuncağı Lord Barov, çoğunlukla Risky Skipper ile board temizlemek için kullanılıyor. Oldukça esnek bir kullanıma sahip olan bu kartı, 3/2’lik bir minion’a paketlenmiş bir Equality ve Whirlwind olarak düşünebiliriz. O zaman dilerseniz Diren’in Hearthstone Arena Rehberi‘nde bahsettiği sistem ile Lord Barov’un kaç mana olması gerektiğini bir hesaplamaya çalışalım: Body’sinden dolayı bir 3 mana’sı kafadan var zaten, Equality 4 mana’ya nerf’lenmişti, Whirlwind de 1 mana. Toplayınca 8 mana’lık değere sahip olan bir kart…sadece 3 mana.
Önceki incelemelerimizde de bahsediyorduk ya hani, power creep diye. İşte size power creep.
Jandice Barov
Bunlar baba kız başımıza dert olacaklar gibi. Jandice Barov da, Scholomance Academy’nin en ilginç efektlerinden birine sahip. Summon ettiği 5 mana’lık minion’lardan birini seçiyorsunuz ve bu minion, tek bir damaj yediği anda, canı ne olursa olsun ölüyor (Poison’lı bir minion tarafından vurulmuş gibi de düşünülebilir). Rakibiniz, hangi minion’ı seçtiğinizi bilmediği için, bu efekt acayip akıl oyunlarına ön ayak oluyor. Misal minion’lardan biri, işinize gelen bir deathrattle’a mı sahip? Onu seçebilirsiniz. Veya rakibiniz de onu seçeceğinizi tahmin edebileceği için diğer minion’ı seçerek, sağ gösterip sol vurmanız da mümkün.
Özellikle Shadowstep’e erişimi olan Rogue sınıfının kullanmayı sevdiği Jandice Barov, yine yukarda yaptığımız gibi kaba bir hesapla aslında yaklaşık 12 mana değerinde bir tempo değişimi sunuyor. Haliyle Rogue da bu tempo değişiminin suyunu sıkarak meta’da seçkin bir pozisyona oturmayı biliyor.
Mindrender Illucia
Priest, son eklentilerde hep böyle rakibin elini okumalı kartlar alıyordu (Madame Lazul ilk akla gelenlerden); Mindrender Illucia bu trendi Scholomance Academy’de de devam ettirmekle kalmıyor, en tepe noktasına çıkarıyor. HS tarihinin belki de en ilginç efektlerinden biri olan Illucia’yı hala en efektif şekilde kullanmayı öğrenmiş değilim. O kadar alengirli, çapraşık bir stratejisi var ki, çoğunlukla ne zaman oynamam gerektiğini dahi doğru kestiremeyebiliyorum. Rakibimin kombo kartlarını elinden çalmak için mi kullanmalıyım? Yoksa agresif deck’i olan rakibimin bütün tempo araçlarını çarçur etmek için mi? Peki ya sadece rakibimin Coin’ini elinden almak istiyorsam? Ya da sadece çekmiş olduğu kartlara bakıp önümüzdeki turn’ler için hazırlık yapmak istiyorsam? En acayibi de, Illucia’yı yukarda sıraladığım ihtimallerin her biri için kullanabiliyor olmanız. HS maçlarını daha da ilginç kılan mekaniklerden bir diğeri oldu bile şimdiden. Ama bunun da ötesinde Mindrender Illucia, Priest’e doğru kullanıldığında, oyunu o noktada kazanmasını sağlayabilecek potansiyelde bir kart olarak öne çıkıyor.
Raise Dead
Tempo Priest hayaliyle kaybolan yıllarımız, belki de gün gelecek ve bu kartın inşa ettiği temeller üzerinde yükselecek. Raise Dead, şimdiden Galakrond Priest’te iş yapmaya başlamış durumda. Kafaya yediğiniz 3 damaj, özellikle Priest için neredeyse hiç önemli değil (Renew rotasyonda kaldığı sürece), kaynak sıkıntısı çeken Tempo Priest için ölen 1- ve 2 drop’larını geri almak zaten çok güçlü bir efekt iken, bir de bu efektin sıfır mana olduğu düşünülünce…insanın ağzı biraz sulanıyor. Raise Dead de bir dual class kartı ve Warlock tarafından da kullanılabiliyor, ve Zoo deck’leri için değerli bir araç olabilir gibi duruyor, ama Warlock’un zaten bol bol kendi canını acıtan bir class olduğu göz önünde bulundurulunca, Raise Dead sizi ölüme daha büyük bir ivmeyle yaklaştırması yüksek ihtimal.
Secret Passage
Gelelim Rogue’un Scholomance Academy’den aldığı en önemli iki karta. Secret Passage, hem Aggro hem de Tempo Rogue için biçilmiş kaftan. Elinizdeki bütün kaynakları tüketip ardından Secret Passage oynayarak, yine eilnizi doldurabilirsiniz; haliyle deck’inizi de daha ucuz ama etkili kartlardan kurduğunuz için bu yeni beş kartı da aynı turn’de oynayabilirsiniz. Hem ben, hem de Diren, her fırsatta bol bol söylüyoruz, ama ne kadar söylesek az: HS bir tempo oyunudur ve proaktif ne kadar iş yaparsanız, kazanmanız o kadar kolaylaşır. Secret Passage, bu “proaktif iş”in sözlük anlamlarından biri sayılabilir!
Self-Sharpening Sword
Hah, bir canavar kart da bu. 1/4’lük stat’ları sizi yanıltmasın, silah buff’larıyla ve her atak yapışında birer birer artan damajıyla Self-Sharpening Sword, agresif Rogue deck’lerinin bol bol başvuracağı bir silah. Yine Scholomance Academy’nin Steeldancer, Doctor Krastinov gibi “silah-sever” kartlarıyla bir arada kullanılınca, rakibinizin üstüne çığ gibi düşmenize sebep olabilecek güçte bir kart. Üstelik üçüncü turn’de bu kart elinizde değilse, Secret Passage ile deck’inizde ava çıkabilir ve en kısa zamanda kendi kendini bileyen kılıcınızla rakibinize korku salmaya başlayabilirsiniz.
Devolving Missiles
Bu kadar güçlü spell ve minion’ların bulunduğu bir meta’da Silence’lama veya buna yakın efektlerin değerli olması hiç şaşırtıcı değil. Devolving Missiles da, belki de bunun en kudretli örneklerinden. Hem Shaman hem de Mage’in kullanabildiği Devolving Missiles, rakibinizin minion’larına rastgele vursa da, olabildiğince buna göre oyununuzu kurabilir ve istediğiniz minion’ları hedeflemesini kolaylaştırabilirsiniz. Ve evet, eğer üç vole de aynı minion’a giderse, o minion’ın 3 mana daha düşük bir minion’a dönüşmesi anlamına geliyor! Özellikle Survival of the Fittest’ını oynamış ve arkasına yaslanmış Druid’in canavar olmuş minion’larına karşı oynandığında rakibin hem oyun planı hem de psikolojisinde oluşturduğu yıkıcılık, Missiles’ı çok değerli kılıyor. En güzeli de, 1 mana olduğu için başka büyülerden ya da minion’lar aracılığıyla bu kartı keşfetme (Discover) ihtimaliniz çok yüksek olduğundan, deck’inizde yer kaplamasına bile gerek olmaması! Zor zamanınızda yanınızda olacak bir dost Devolving Missiles.
Evet.