2019 yılının sonbaharı spor oyunları severler için normalden biraz daha durgun. Bunun elbette bazı sebepleri var. Bunlardan birisi elbette E3 2019’da tanıtılan ve önümüzdeki yılın başında çıkması beklenen mükemmel oyunlar. Haliyle paraları biraz bu oyunlara saklamak gerekiyor. Diğeri de bu sene piyasaya çıkacak FIFA 20 ve NBA 2K20’nin bir önceki kopyaları ile birlikte getirdiği hayal kırıklığı.

Avrupa’da futbol sezonunun Amerika’da da basketbol sezonunun açııldığı bu dönemde spor oyunu tutkunları genelde bayram ederler. Ne var ki, geçen sene oynadığımız FIFA 19 ve NBA 2K19 çoğu oyuncuda öyle hayal kırıklıkları yarattı ki, bırakın düşük beklentide olmayı, bu oyunlara AAA parası vermek zorumuza gidiyor. Hem geçen sene bu oyunlardan neden nefret ettik, hem de bu iki oyunu “yine de” alacak olanları neyin karşılayacağını kısaca tartışalım.

FIFA 19 – FIFA 20

FIFA serisine dair bir iki kelam ederken EA’den bahsetmezsek olmaz. Bir firma düşünün ki kötü ünleri yaptıkları oyunların önlerine geçiyor. Bunun altında da hepinizin bildiği çirkin pazarlama politikaları veya oyuncuların tabiriyle pay-to-win (parayı basan kazanır) mekanikleri yatıyor. FIFA serisini geçen sene hem ben hem de Doğukan yepisyeni FIFA 19’u alarak takip ettik. Hatta ben FIFA 19 incelemesi Doğukan ise FUT Champions izlenimlerini yazdı. Bu yazıyı kurgularken “Ulan ne yazmışız, çok mu haksızlık ettik acaba?” diye düşünerek yazıları baştan okudum ve her ikimizin de yazıları gelin başka oyunlar (Rocket League ve Legend of Zelda: Breath of the Wild) oynayalım diyerek bitirdiğini fark ettim. Oyuncularının ve komunitesinin yorumları umrunda olmayan bu şirketin önümüzdeki oyunlarda da aynı politikaları izleyeceğini bildiğimizden, yazmış olduğumuz iki yazıya bakarak FIFA 20 alırsanız neler ile karşılaşacağınızı görebilirsiniz. Ben yine de bizi en çok delirten iki konuyu burada hatırlatacağım.

Bunlardan ilki ve en önemlisi, FIFA serisinde daha önce de gördüğümüz scripting, yani oyunun geriye düşen ve/veya kötü olan takım lehinde oyun dinamiklerini değiştirmesi durumu. Bu elbette ki ilk olarak geçen sene başımıza gelen bir şey değildi, ancak Doğukan’ın FIFA 19 üzerinden yaptığı scripting yorumu durumun ne denli vahim olduğunu da çok iyi anlatıyor.

Doğukan: Eğer “kaybedeceğiniz” bir maç oynuyorsanız kaleciyle karşı karşıya kalan adamlarınızın şutları uzaylaması, savunma oyuncularınızın bir anda futbol kariyerlerini tamamen unutup hayatları boyu simitçilik yapmışlarcasına savunma düzenini katletmeleri, topun rakip takımın ayağına yapışması ve ne yaparsanız yapın alamayışınız vb. Ha bu arada, aynı şeyler sizin lehinize aktifleştiği zaman da bunu rahatlıkla anlayabilmeniz. Scripting’i bu denli yüzünüze vuran başka bir FIFA olmadı!

FIFA 19’da canımızı sıkan bir diğer olay ise oyunun inanılmaz büyük bug’lara rağmen piyasaya sürülmüş olması. Saçma sapan ofsayt hatalarından tutun, defansın savunma mekaniğindeki aptallıklara kadar bile en basit sorunların çözülmesi neredeyse dört temel güncelleme ile çözüldü (çözüldü mü?). Bunu da en iyi anlatan, yine Doğukan’ın kendi yazısında paylaştığı FIFA 19 AIDS COMPILATION isimli video.

Eğer FIFA 20 almayı düşünüyorsanız, bunları göze almanız gerektiğini unutmayın. Tüm bu mekanik sorunların ardından bile gözünüz gibi baktığınız takımınız para basılarak Messi’si Ronaldo’su eksik olmayan takımlara yenilmeye mahkum. Ha son olarak Ronaldo ve takımından vazgeçmeyecek oyuncular Juventus ismini Serie A’da bulamacaklar. Konami Juventus’un isim haklarını özel olarak eFootball Pro Evolution Soccer 2020 için aldığından, Juventus FIFA 20’de Piemonte Calcio ismiyle yer alacak.

NBA 2K19 – NBA 2K20

NBA 2K19 ile olan ilişkimiz FIFA 19 ile olandan biraz daha farklıydı. Oyunu çıkışından aylar sonra, dev bir Steam indirimi sayesinde adeta “ucuz diye” aldık. Aslında hem ben, hem de Doğukan daha önce birden fazla NBA oyunu oynamış, kendi emeğimiz ile kariyerimiz ve takımlarımızı yönetmiştik. NBA 2K19’a geldiğimizde 2K Games’in My Career modunda karşımıza gerçekçi olan iki seçenek sunduğunu görüyoruz. Bunlardan ilki oyuna adanmışlığını göster, hiçbir antrenman vs. kaçırma ve yaklaşık 60 saatlik emeğinin ardından oynamaktan keyif alabileceğin bir karaktere sahip olabilirsin. İkincisi ise oldukça basit: Bas parayı ve ilk günden hayallerinin Stephen Curry’sine sahip ol.

NBA 2K20’de ise bunu bir adım ileri götürüp “pota top falan hikaye, biz yolumuzu bulmaya bakalım” isimli bir politika izlemişler gibi görünüyor. Öyle ki işi iyice kumara bağlayıp oyuna slot makinesi koymuşlar. Tabi ki bu görüntünün geçtiği tanıtım videosu hem bu yazının öne çıkan görselini belirledi hem de büyük bir olay oldu ve oyun daha piyasaya çıkmadan sert bir duvara çarptı.

Yazıya Gelecekten Gelen Sonuç

Benim bu yazıyı kurgulamaya başlamam ile yayınlamam arasında bazı değişiklikler oldu. Bunlardan en önemlisi, bahsi geçen her iki oyun da piyasaya çıktı. NBA 2K20 piyasaya çıktığı anda Steam’in gelmiş geçmiş en düşük oy alan ikinci oyunu olmayı başardı. FIFA 20 ise her zaman olduğu gibi takipçilerini çileden çıkarmaya devam ediyor. FIFA 20’yi bir lansman partisinde sınırlı süreyle oynama ve bol bol izleme fırsatım oldu. Benim izlenimlerim oyunun genel olarak yavaşladığı, pas yapma kontrollerinin oyunculara daha çok bırakıldığı ve scripting’in aynen devam ettiği yönünde. Elbette bu sınırlı tecrübem ile oyun hakkında atıp tutmam doğru değil. Bu sebeple oyunu alıp oynamış ve Kariyer Modu hakkındaki görüşlerini paylaşmış suser walnutbreaker’ın ekşi sözlük entry’sini okuyarak bir oyunun nasıl bitirilmeden piyasaya sürüldüğüne tanıklık edebilirsiniz.

Adettendir: Gelin Red Dead Redemption 2 çıkınca onu oynayalım. Önümüzdeki baharda Cyberpunk 2077 oynayalım. Kalıbımı basarım ki bu oyunlar spor kategorisinde bile FIFA 20 ve NBA 2K20’den daha iyi oyunlar olacak.

Cities: Skylines ve Democracy 3 üzerine doktora yapıyor. Online oyun oynarken farklı karakterlerin personalarına bürünmek kadar keyif aldığı bir şey yok.